Jimmie Åkesson kommenterar Roger Richthoffs utträde ur Sverigdemokraterna.
Jimmie Åkesson kommenterar Roger Richthoffs utträde ur Sverigdemokraterna. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Naina Helèn Jåma/TT

Åkesson om petade SD-ledamoten: "Något av det värsta jag sett"

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallar Roger Richthoffs agerande något av det värsta han sett. Nu uppmanar han honom att lämna riksdagen.


— Det har varit upprepade klavertramp under en tid, vad det beror på vet jag inte. Det får andra ha åsikter om. Men det är uppenbart att det senaste är, i det läge vi befinner oss nu, något av det värsta jag har sett. Milt uttryckt klart olämpligt, säger Jimmie Åkesson till TT.

Mitt under pågående rysk invasion av Ukraina delade Sverigedemokraten Roger Richthoff den 20 mars en film på Facebook som tackar Ryssland för invasionen. Filmen innehåller rysk desinformation om ukrainska biologiska vapen samt påståenden om att judar finansierar nazister i Ukraina som vill utrota kristna.

Jimmie Åkesson: Roger Richthoff borde lämna

Roger Richthoff skrev i anslutning till delningen att USA och Ukraina har förnekat uppgifterna om de biologiska vapnen men att "nu har den bubblan spruckit". Han har efter kritiken tagit bort filmen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson utvecklar vad han finner olämpligt med Roger Richthoffs agerande.

— Att man som ledamot i Sveriges riksdag och dessutom ledamot i försvarsutskottet sprider vidare ett narrativ som är uppenbart planterat från den ryska regimen... Jag vet inte om man ska kalla det för naivt eller om det bara är dumt eller olämpligt. Jag vet inte, men det är det som är själva poängen, man förstärker ett budskap som Putin vill att man ska förstärka.

TT: Han sitter på ett av era mandat som vilde. Borde han lämna riksdagen?

— Ja, det tycker jag alltid att vildar bör göra, såklart. Det är också något man avtalar med partiet när man ställer upp i valet, om man skulle gå skilda vägar partiet och den enskilde, så ska man också lämna sitt uppdrag. Det är den rimliga ordningen.

Richthoff har självmant lämnat Sverigedemokraterna. Uteslutningsprocessen mot honom har nu istället gått över i en utestängningsprocess, det vill säga om han ska få återvända till partiet i framtiden.

— Det finns en spärr för att kunna bli medlem igen. Jag gissar att det är där ärendet ligger, att man snarare prövar en utestängning, vilket det mycket sannolikt blir, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson: "Finns i alla partier"

SD-ledaren har gång på gång intygat att partiet inte går Rysslands ärenden. I en kartläggning som Expressen gjort av tidigare höga företrädare för SD framkommer flera exempel där personer, framför allt under 2010-talet, berömt Putin eller på andra sätt pekat på Ryssland som ett väldigt bra demokratiskt exempel.

— I den mån de finns substans i dessa exempel så är det snarare undantag som bekräftar regeln, att vi agerar när det dyker upp. Hur vi hanterar Richthoff-ärendet nu till exempel borde visa väldigt tydligt att det inte är partiets linje, det är ingenting vi accepterar.

Han påpekar att en centerpartist i hans hemkommun Sölvesborg strukits från partiets valsedel och riskerar uteslutning efter att på sociala medier uttryckt att Rysslands invasion av Ukraina beror på ”provokationer som EU inklusive Sverige har bedrivit å Natos (USA:s) vägnar”.

— Så de där finns i alla partier, säger Jimmie Åkesson.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!