En man som höll populära sommarkurser på en folkhögskola i Värmland döms för grov förskingring. Arkivbild.
En man som höll populära sommarkurser på en folkhögskola i Värmland döms för grov förskingring. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Skolchef lurade till sig miljoner – snodde skolans kursavgifter

En före detta chef på en folkhögskola i Värmland har dömts till fängelse för att ha lurat till sig kontanter och varor för över fem miljoner kronor.


Stoppade kursavgifter i egen ficka

Brotten uppdagades redan hösten 2015 efter tips om att mannen stoppade kursdeltagarnas avgifter – som betalades kontant – i egen ficka, skriver NWT.

Mannen, som är i 50-årsåldern, ska även ha köpt saker till sig själv för skolans pengar och döms nu till fängelse i två år och nio månader för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Han ska dessutom betala ett skadestånd på nästan 4,9 miljoner kronor till skolans dåvarande huvudman Region Värmland (tidigare Landstinget i Värmland).

Skolchefen nekar till brotten

Under rättegången har ett fyrtiotal personer vittnat om hur mannen tagit hand om kontanterna från kursavgifterna, manipulerat fakturor och i skolans namn beställt varor som aldrig synts till där.

Den före detta skolchefen, som sparkades från sin tjänst när misstankarna väcktes, har i stora drag förnekat brotten, som ska ha begåtts mellan 2012 och 2015.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.