- Foto: Polisen och Björn Larsson Ask/Svd/TT

Akilov slogs i bråk om tv – gömde handritad IS-flagga i en koran

Terroristen Rakhmat Akilov avtjänar sitt livstidsstraff på anstalten Hall. Nyligen hittades en handritad IS-flagga i hans cell, gömd i en koran. Han har även matat slag mot en annan fånge till följd av ett bråk om en tv.


Den 7 april 2017 kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde på flera människor på Drottningsgatan i Stockholm, varav fem dog. 

Så lever Rakhmat Akilov i fängelset – efter terrordådet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse, vilket han avtjänar på anstalten Hall i Södertälje. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur han, under sin tid i fängelset, fått en rad varningar till följd av olämpligt beteende och aggressivitet. 

Vid ett tillfälle slog den dömde massmördaren sönder de möbler han hade i sin cell och man upptäckte vid ett annat tillfälle att han hade en IS-flagga i cellen. Här kan du läsa mer om Akilovs tid bakom lås och bom.

Och Akilovs aggressiva beteende innanför murarna verkar ha fortsatt sedan dess. 

Akilov gömde en ritad IS-flagga i en koran 

Vid en visitation av Akilovs cell den 2 mars 2022 hittade personalen ett handskrivet papper, och på pappret fanns en ritad IS-flagga. Den satt fast med ett gem i en koran, enligt dokument från Kriminalvården som Nyheter24 har tagit del av. 

Akilov tilldelades en varning och Kriminalvården konstaterade att det fanns en risk för att teckningen kunde uppfattas som stötande och provocerande då Akilov är dömd terrorist, rapporterar Expressen. 

Akilov hamnade i bråk om en tv

Endast dagar tidigare, den 26 februari, uppstod en diskussion mellan Akilov och en annan fånge om tv:n som stod på. 

Akilov vände bort tv:n och sänkte ljudet, och den andre mannen lyfte då upp en stol i luften. Personalen på anstalten lyckades tygla mannen, men Akilov sprang fram och delade ut flera slag mot den andre fången. 

Kriminalvården bedömde situationen som att Akilov var drivande – vilket ledde till att han fick en varning, skriver tidningen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!