Stockholm

Hotbrev och slagsmål – så lever Rakhmat Akilov i fängelset

Rakhmat Akilov sitter på anstalten Hall
Rakhmat Akilov sitter på anstalten Hall. Foto: Polisen/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Den dömde terroristen och massmördaren Rakhmat Akilov avtjänar sitt livstidsstraff på anstalten Hall. Men hans tid i fängelset har kantats av varningar – gällande allt från hot mot personalen och grov vandalisering.


Läs mer

Det var den 7 april 2017 som Rakhmat Akilov, som svurit trohet till terrorsekten IS, kapade en lastbil och körde på flera människor, varav fem dog, i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Rakhmat Akilov i fängelset efter terrordådet

Efter detta dömdes Rakhmat Akilov till livstids fängelse – ett straff han avtjänar på anstalten Hall i Södertälje. Hans tid i fängelset har kantats av olämpligt beteende och aggressivitet, vilket också resulterat i en rad varningar.

Drottningggatan efter terrordådet. Foto: Polisen/TT

Enligt dokument från Kriminalvården som Nyheter24 tagit del av har Akilov misskött sig på en rad olika sätt. Vid ett tillfälle slog den dömde massmördaren sönder de möbler han hade i sin cell och man upptäckte vid ett annat tillfälle att han hade en IS-flagga i cellen. 

Rakhmat Akilov idag: Slagsmål och hot

Men Rakhmat Akilov har även varit utagerande, våldsam och hotfull – både mot personal och övriga intagna. I början av november 2021 fick terroristen en varning för hot mot tjänsteman efter att ha skickat ett brev till en anställd på anstalten:

"Jag ska knulla din mamma, syster, dotter och alla kvinnliga i din familj!!! Du är en parasit, tyrann", skrev Akilov bland annat i brevet, enligt dokument från Kriminalvården.

Foto: Jessica Gow/TT

I slutet av november samma år hamnade Akilov i slagsmål med en annan intern inne på säkerhetsavdelningen Fenix på Hall. Efter detta placerades han i isolering på anstalten.

Terroristens missnöje: Dålig mat och ensamt

Rakhmat Akilov har även uttryckt missnöje kring sin tid i fängelset. Exempelvis JO-anmälde han Hall-anstalten år 2020 med anledning av att han var missnöjd med maten som serveras och att han kände sig allt för isolerad och ensam.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.