Lördag 29 Jan
Stockholm

Hotbrev och slagsmål – så lever Rakhmat Akilov i fängelset

Rakhmat Akilov sitter på anstalten Hall
Rakhmat Akilov sitter på anstalten Hall. Foto: Polisen/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Den dömde terroristen och massmördaren Rakhmat Akilov avtjänar sitt livstidsstraff på anstalten Hall. Men hans tid i fängelset har kantats av varningar – gällande allt från hot mot personalen och grov vandalisering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 7 april 2017 som Rakhmat Akilov, som svurit trohet till terrorsekten IS, kapade en lastbil och körde på flera människor, varav fem dog, i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Rakhmat Akilov i fängelset efter terrordådet

Efter detta dömdes Rakhmat Akilov till livstids fängelse – ett straff han avtjänar på anstalten Hall i Södertälje. Hans tid i fängelset har kantats av olämpligt beteende och aggressivitet, vilket också resulterat i en rad varningar.

Drottningggatan efter terrordådet. Foto: Polisen/TT

Enligt dokument från Kriminalvården som Nyheter24 tagit del av har Akilov misskött sig på en rad olika sätt. Vid ett tillfälle slog den dömde massmördaren sönder de möbler han hade i sin cell och man upptäckte vid ett annat tillfälle att han hade en IS-flagga i cellen. 

Rakhmat Akilov idag: Slagsmål och hot

Men Rakhmat Akilov har även varit utagerande, våldsam och hotfull – både mot personal och övriga intagna. I början av november 2021 fick terroristen en varning för hot mot tjänsteman efter att ha skickat ett brev till en anställd på anstalten:

"Jag ska knulla din mamma, syster, dotter och alla kvinnliga i din familj!!! Du är en parasit, tyrann", skrev Akilov bland annat i brevet, enligt dokument från Kriminalvården.

Foto: Jessica Gow/TT

I slutet av november samma år hamnade Akilov i slagsmål med en annan intern inne på säkerhetsavdelningen Fenix på Hall. Efter detta placerades han i isolering på anstalten.

Terroristens missnöje: Dålig mat och ensamt

Rakhmat Akilov har även uttryckt missnöje kring sin tid i fängelset. Exempelvis JO-anmälde han Hall-anstalten år 2020 med anledning av att han var missnöjd med maten som serveras och att han kände sig allt för isolerad och ensam.

Kommentera
Kopiera länk
Dela