Rakhmat Akilov sitter på anstalten Hall
Rakhmat Akilov sitter på anstalten Hall - Foto: Polisen/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Hotbrev och slagsmål – så lever Rakhmat Akilov i fängelset

Den dömde terroristen och massmördaren Rakhmat Akilov avtjänar sitt livstidsstraff på anstalten Hall. Men hans tid i fängelset har kantats av varningar – gällande allt från hot mot personalen och grov vandalisering.


Det var den 7 april 2017 som Rakhmat Akilov, som svurit trohet till terrorsekten IS, kapade en lastbil och körde på flera människor, varav fem dog, i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Rakhmat Akilov i fängelset efter terrordådet

Efter detta dömdes Rakhmat Akilov till livstids fängelse – ett straff han avtjänar på anstalten Hall i Södertälje. Hans tid i fängelset har kantats av olämpligt beteende och aggressivitet, vilket också resulterat i en rad varningar.

Drottningggatan efter terrordådet. Foto: Polisen/TT

Enligt dokument från Kriminalvården som Nyheter24 tagit del av har Akilov misskött sig på en rad olika sätt. Vid ett tillfälle slog den dömde massmördaren sönder de möbler han hade i sin cell och man upptäckte vid ett annat tillfälle att han hade en IS-flagga i cellen. 

Rakhmat Akilov idag: Slagsmål och hot

Men Rakhmat Akilov har även varit utagerande, våldsam och hotfull – både mot personal och övriga intagna. I början av november 2021 fick terroristen en varning för hot mot tjänsteman efter att ha skickat ett brev till en anställd på anstalten:

"Jag ska knulla din mamma, syster, dotter och alla kvinnliga i din familj!!! Du är en parasit, tyrann", skrev Akilov bland annat i brevet, enligt dokument från Kriminalvården.

Foto: Jessica Gow/TT

I slutet av november samma år hamnade Akilov i slagsmål med en annan intern inne på säkerhetsavdelningen Fenix på Hall. Efter detta placerades han i isolering på anstalten.

Terroristens missnöje: Dålig mat och ensamt

Rakhmat Akilov har även uttryckt missnöje kring sin tid i fängelset. Exempelvis JO-anmälde han Hall-anstalten år 2020 med anledning av att han var missnöjd med maten som serveras och att han kände sig allt för isolerad och ensam.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.