Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Väljarna vill ha krissamarbete

Nyheter | 12/10/2008 10:33

Sju av tio väljare vill ha ett samarbete över blockgränsen.(TT)

Regeringen får godkänt av svenskarna för sitt agerande hittills under finanskrisen. Men sju av tio väljare vill ha ett samarbete över blockgränsen.

Riksbanken får högst betyg av de tillfrågade i opinionsmätningen som Synovate har gjort för Dagens Nyheters räkning. Två av tre, 65 procent, har stort förtroende för Riksbankens sätt att hantera effekterna av den internationella finanskrisen. Motsvarande siffra för regeringen är 47 procent, enligt mätningen som gjordes den 8 och 9 oktober. 35 procent har lågt förtroende för regeringens hantering.

Flest tillfrågade, 35 procent, tror också att statsminister Fredrik Reinfeldts parti moderaterna bäst kan hantera finanskrisen, jämfört med 29 procent för Mona Sahlins socialdemokrater.

Men, skriver Dagens Nyheter, mätningen visar också på en stor misstro mot politikernas förmåga att bemöta krisen. Var tionde tillfrågad svarar att "inget parti är bättre än det andra". Drygt var tredje är osäker på vilket parti som bäst kan hantera krisen. Och 72 procent tycker att regeringen ska samarbeta över blockgränsen för att möta finansoron - bara 19 procent tycker att regeringen, som hittills har avvisat inviterna om gemensamma överläggningar, ska fortsätta agera på egen hand.

Synovate har i mätningen intervjuat 1 016 personer. Några felmarginaler i undersökningen redovisas inte.

Skrivet av: