Ryssland har varnat Sverige för ett Natomedlemskap.
Ryssland har varnat Sverige för ett Natomedlemskap. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Alexander Demyanchuk/AP/TT

Så ska Putin sätta skräck i Sverige inför en Nato-ansökan

Ryssland har vid upprepade tillfällen varnat Sverige för hur ett medlemskap i Nato skulle innebära konsekvenser i både militär och politisk bemärkelse. Nu flaggar Keir Giles, chef vid tankesmedjan Conflict Studies Research Center, för en rysk upptrappning i Sverige, enligt Aftonbladet.


Både Finland och Sverige är närmare ett Natomedlemskap än vad någonsin tidigare varit och inom veckor kommer det att stå klart huruvida länderna planerar att skicka in en ansökan till alliansen.

Men närmandet har inte tagits väl emot av Ryssland. Vid upprepade tillfällen har man varnat för hur Natomedlemskap skulle få "allvarliga militära och politiska konsekvenser", vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

"Blir nyttiga idioter"

Sedan Natofrågan seglat upp på den politiska agendan i Sverige har man, från ryskt håll, genomfört flera påverkanskampanjer för att ändra den svenska opinionen som blivit allt mer positiv gentemot ett medlemskap. Läs mer om det här.

För Aftonbladet uppger Keir Giles, chef vid den brittiska tankesmedjan Conflict Studies Research Center, att man kommer att fortsätta påverkanskampanjerna framöver – och att man kan dra nytta av upploppen under påskhelgen.

– De hör av sig till missnöjda grupper och individer – som blir nyttiga idioter – för att uppmuntra dem att skada de samhällen de befinner sig i, säger Giles till tidningen.

Ryska agenter kan försöka sätta skräck i Sverige

Det största hotet utgörs dock inte av troll och botar som sprider rysk propaganda till missnöjda grupper i samhället, utan snarare av ryska spioner, menar Keir Giles.

– Det stora fokus som har lagts på ryska troll och botar på sociala medier är lite missvisande. För det är inte det största hotet mot ett lands demokratiska processer och nationers beslutsfattande organ, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Rysslands agenter som redan bäddats in i samhället kan spela en mer direkt roll i påverkanskampanjer.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!