Annika Strandhäll (S) är såväl minister i regeringen som ordförande för S-kvinnor. Arkivbild.
Annika Strandhäll (S) är såväl minister i regeringen som ordförande för S-kvinnor. Arkivbild. - Foto: TT

S kan snabba på Natobeslutet

Socialdemokraterna är nära ett beslut i Natofrågan.Det kan gå på väldigt kort tid, säger partisekreteraren Tobias Baudin, som inte utesluter att partistyrelsen kan sätta ned foten redan den 14 maj.Samtidigt meddelar förbundet S-kvinnor att man står fast vid sitt nej till Nato.


Den 12 maj ska den säkerhetspolitiska dialogen med de socialdemokratiska partidistrikten avslutas. Det blir startskottet för partistyrelsens beslutsprocess.

— Rent hypotetiskt behöver vi ingen tid för att kalla in vår partistyrelse, så det kan gå på väldigt kort tid, säger Tobias Baudin.

— Våra stadgar säger ingenting om det och det har ju hänt att vi kallat med väldigt kort varsel. Vi skulle kunna göra det i dag eller i morgon, tillägger han.

TT: Kan du se ett scenario där det finns ett Natobeslut klart till Natomötet i Berlin den 14 maj?

— Rent hypotetiskt, absolut.

Nej bland S-kvinnor

Den befintliga planen är dock fortfarande att ta beslut i frågan på partistyrelsens ordinarie möte den 24 maj.

— Jag hoppas så många som möjligt kan ställa sig bakom en gemensam linje oavsett vad det blir, säger Baudin.

För att statsminister Magdalena Andersson och hennes regering ska kunna lämna in en ansökan förutsätts även stöd i hennes parti.

I förbundsstyrelsen för S-kvinnor, där klimat- och miljöminister Annika Strandhäll är ordförande, finns en majoritet för att säga nej till en Natoansökan, rapporterar Svenska Dagbladet.

På sin kongress förra året slog det socialdemokratiska kvinnoförbundet fast att Sverige fortsatt ska vara alliansfritt. Men medan det inom andra delar av partiet pågår intensiva diskussioner om huruvida man ska svänga i Natofrågan står S-kvinnor fast vid sin övertygelse.

"Riktigt svåra frågor"

Ett möte hölls med förbundsstyrelsen i förra veckan där en majoritet vill att man står fast vid ett nej. På torsdag den 5 maj ska distriktsordföranden i förbundet informeras.

"S-kvinnor har en lång historia och kamp i frågor som handlar om fred, nedrustning, avspänning och militär alliansfrihet och vi har i förbundsstyrelsen landat i att fortsatt vila i våra kongressbeslut att Sverige bör vara militärt alliansfria och stå utanför Nato", skriver Annika Strandhäll i en kommentar till SvD.

Hon fortsätter:

"Men vi har också stor respekt för den utmanande situation vårt land nu befinner sig i och vi går självklart in i samtalen i partiet om säkerhetspolitiken med respekt för olika perspektiv och utgångspunkten att alla socialdemokrater har Sveriges bästa för ögonen."

Redan tidigare har S-kvinnors distrikt i Skåne, ett av de största distrikten, meddelat att de på sin lokala kongress har beslutat att stå fast vid sitt nej.

Det är även känt att sidoförbundet Tro och och solidaritet står fast vid ett nej till Nato, enligt SvD. Det gör även ungdomsförbundet SSU.

Inom sidoförbundet S-studenter pågår just nu en säkerhetspolitisk diskussion, men inget talar för att man är på väg att ändra ståndpunkt från att Sverige ska vara militärt alliansfritt.

— Just nu finns inga indikationer på att vi kommer ändra oss, säger ordförande Emma Fastesson Lindgren till TT.

"Viktigt hur Finland agerar"

Väldigt många tycker det här är "riktigt svåra frågor", säger partisekreteraren Tobias Baudin.

— Det är en sak att säga något nu, här i dag, men det är också ett beslut för framtiden, säger Baudin, som säger att han själv inte bestämt sig hur han ställer sig i frågan.

Av vad Baudin hittills sett i den interna debatten är de stora frågorna för socialdemokrater när det gäller Nato kärnvapen, utländska trupper i landet och åtaganden gentemot andra Natoländer.

Han utesluter inte att det kan sluta med att Sverige inte ansöker om medlemskap i försvarsalliansen även om Finland går med. Men ett finländskt Natomedlemskap är ett förhållande som måste beaktas.

— De fattar inte våra beslut. Det gör vi självständigt. Men helt ärligt är det viktigt hur Finland agerar, säger han.

Vad som blir "bäst för Sverige i framtiden" måste vara avgörande för beslutet, enligt Baudin.

— Skulle vi gå med, förändras hotbilden då? Om vi inte går med och Finland går med, förändras hotbilden då? frågar han sig.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om vad som krävs för ett beslut om Natomedlemskap.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.