Morgan Johansson riktar stark kritik mot SD.
Morgan Johansson riktar stark kritik mot SD. - Foto: Stefan Jerrevång/TT, Paul Wennerholm/TT

Morgan Johansson kritiserar Sverigedemokraterna

Det krävs politisk förändring mot "ondskan" i de kulturellt belastade områdena efter påskkravallerna, enligt Sverigedemokraterna.
—Det här är Trump på steroider, kontrar justitieminister Morgan Johansson.


Riksdagens särskilda debatt om påskkravallerna hade begärts av Sverigedemokraterna, och den blev stundtals ganska intensiv. Alla fördömde våldet mot poliserna men framför allt SD, M och KD anklagade regeringen för åtta år av misslyckanden och krävde hårdare tag från polisen.

SD:s talesperson Tobias Andersson gick hårdast fram och efterlyste bland annat militär, utvisningar och upphävande av medborgarskap.

— Många av korankravallerna ägde rum i kriminellt och kulturellt belastade områden med andra rättssystem, säger han.

"Stämplar hela områden"

Det fick Miljöpartiets talesperson Martin Marmgren, tidigare polis med erfarenhet från arbete i utanförskapsområden, att reagera.

— Det är en retorik jag starkt ogillar. Kulturellt belastade är ett begrepp som stämplar hela områden. Det här är människor vi pratar om. Vi är alla överens om att det behövs krafttag mot övervåldet, men det är symtomhantering. Vi måste ha lokalsamhällena med oss, det är då vi bygger motståndskraft mot våldet, säger han.

Tobias Andersson säger, efter debatten, att Marmgren är fel ute:

— Den arbetsmetodik som brukas av Martin Marmgren och andra poliser i de här områdena har ju uppenbarligen misslyckats, vi ser ju fortfarande etablering av gängkriminalitet och rena parallellsamhällen så jag tror att Martin Marmgren och andra behöver lyssna till våra förslag till åtgärder.

Justitieministern Morgan Johansson reagerade starkt

Även justitieministern Morgan Johansson reagerade mot SD:s retorik.

— Det är en krigsretorik, en Trump på steroider, där man skuldbelägger hela grupper för det några enskilda gör, säger han.

Han varnade för att såväl islamister som högerextrema har samma syfte, att slå split mellan människor.

— Det är nästan så att man skulle kunna tro att ni är i maskopi, säger Johansson om SD.

— Jag betackar mig för att vara i maskopi med Paludan, svarar Tobias Andersson (SD).

"Ytterst faller ansvaret på regeringen"

Andersson tyckte efter debatten att justitieministern borde bry sig om viktigare saker än hur han och andra i SD debatterar.

— Man missar målet om man fokuserar på någons retorik eller någons rätt att bränna en bok istället för det otroliga våld som svensk polis fick utstå, där många beskriver det som att de möttes av människor som ville ha ihjäl dem.

Moderaternas Johan Forssell efterlyste mer resurser och starkare lagstöd för polisen och fortsatte sin kritik mot regeringen.

— Ytterst faller ansvaret på regeringen, sade han och efterlyste självkritik från justitieministern.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!