Statsminister Magdalena Andersson (S) ska i dag debattera Nato i riksdagen. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) ska i dag debattera Nato i riksdagen. Arkivbild. - Foto: TT

Riksdagen debatterar Nato

Riksdagen ska i dag debattera svenskt medlemskap i Nato.Men det är inte riksdagen som får fatta beslut om Natoansökan.


Debatten startar klockan 10.30 och beräknas pågå i omkring tre timmar. Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder med ett 20 minuter långt anförande. Därefter står övriga partiledare på tur för att gå upp i talarstolen.

Debatten är utlyst med anledning av den nya säkerhetspolitiska analys för Sverige som presenterades i fredags. Den slog fast att Sverige och Östersjöregionen blir säkrare med ett svenskt Natomedlemskap.

I går tog Socialdemokraterna som sista parti ställning i Natofrågan och beskedet var att S säger ja till att lämna in en medlemsansökan.

Brett stöd

Magdalena Andersson uppgav i går att hon under riksdagsdebatten ska försäkra sig om att det finns ett brett stöd för en Natoansökan. En majoritet för svenskt Natoansökan har det dock funnits sedan mitten av april, då Sverigedemokraterna sade ja under förutsättning att även Finland går med.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna har drivit på för ett svenskt Natomedlemskap i flera år. Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej.

Regeringsbeslut

Debatten i riksdagen kommer, till skillnad från den finländska riksdagens debatt som också inleds i dag, inte att avslutas med ett beslut. Det formella beslutet om att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap tas nämligen av regeringen. Det kan ske redan i eftermiddag.

Därefter ska Sveriges Natoambassadör, någon gång under veckan, lämna in ansökan till försvarsalliansens högkvarter i Bryssel. När det är gjort drar anslutningsprocessen igång. Längst tid kommer det att ta när de 30 Natoländernas parlament ska godkänna att Sverige ansluts till Alliansen.

När det är gjort ska även svenska riksdagen godkänna anslutningsprotokollet. Hela processen fram till att Sverige är fullvärdig medlem beräknas kunna ta i upp till ett år. Det finns dock de som tror att det kan gå betydligt snabbare.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.