Är Sverige självförsörjande?
Är Sverige självförsörjande idag? - Foto: Fotograferna Holmberg/TT, Mikael Fritzon/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så länge skulle maten räcka om det blev krig i Sverige

Om ett krig skulle utbryta på svensk mark är det mycket som inte längre kan fungera som vanligt, exempelvis importen. Hur länge skulle vi klara oss på maten som finns – och är Sverige självförsörjande? Både ja och nej, enligt Jordbruksverket.


Det är mycket som ställs på ända vid en eventuell krigssituation i Sverige, oavsett om det sker på vårt territorium eller om det pågår strider i vårt närområde.

– Det kommer att bli besvärligt naturligtvis. Vi kan inte räkna med att samhället fungerar som vi är vana vid längre, har Christina Andersson, på MSB, tidigare sagt till Nyheter24

Här kan du läsa mer om vad skulle kunna hända om det blev krig i Sverige.

En krigssituation kan komma att påverka hela samhället, som exempelvis transport och import av viktiga varor. Men hur hade det egentligen gått för Sverige i en sådan situation?

Foto: Johan Nilsson/TT

Planerar inte inför en total avstängning

Enligt Catrin Molander, chef på Jordbruksverkets beredskapsenhet, är det svårt att veta hur situationen faktiskt skulle komma att se ut, vad det gäller Sveriges livsmedelsförsörjning, om det blir krig i landet.

– Vi vet inte, eftersom det skulle bero på vilka transportvägar som fortsatt skulle kunna vara öppna och i vilken omfattning. Inget av de scenarier som vi har att planera inför är ju en total avstängning av all införsel eller import, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är därför det är väldigt svårt att veta vilken typ av varor som skulle kunna komma in eller inte. Det vi vet är ju vilka typer av varor som vi importerar som vi är beroende av att de ska komma in, för att vi ska kunna ha en livsmedelsförsörjning i Sverige.

Vad hade varit mest förödande för Sverige?

– Drivmedel. I princip all samhällsviktig verksamhet i Sverige är beroende av någon typ av transporter. 

Drivmedel används idag dels för att transportera varorna runt i landet, men även inom andra områden som man kanske inte tänker på, som sophämtning.

– Vi kan inte äta spannmålen som är skördade på gården, de behöver transporteras till en kvarn för att malas till mjöl som vi sedan kan baka bröd på, sedan till affären och sen ska vi kunna åka till affären och köpa det, förklarar Catrin Molander.

Janerik Henriksson/TT

Särskilt svårt skulle det vara att få in drivmedel till Sverige om det pågick strider till sjöss, då våra hamnar är en viktig nyckel till just drivmedelsimporten.

Enligt Molander är Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel i princip noll, eftersom vi inte får något producerat utan drivmedel.

– Vi klarar oss ett tag på det drivmedel som finns i Sverige, men efter ett tag kan vi inte längre köra bilar, lastbilar, kylbilar och annat så då har vi ingen självförsörjningsgrad alls.

Vidar Ruud/TT

"Vi skulle klara oss ganska länge"

Hälften av våra pengar lägger vi på svenskproducerad mat, och hälften på importerad mat. Nästan allt spannmål som vi äter är producerad i Sverige, detsamma gäller för köttet.

– Men vi behöver ju å andra sidan bara hälften så mycket kött som vi faktiskt äter, förklarar Catrin Molander och lägger till:

– Vi klarar oss förmodligen på animaliska livsmedel som är producerade i Sverige, om vi kan upprätthålla den produktionsnivån som vi har idag, eftersom vi äter mer kött än vad vi behöver.

Molander uppger även att Jordbruksverket tillsammans med Livsmedelsverket har som uppdrag att se över hur länge vi faktiskt klarar oss på det som produceras i Sverige.

– För några decennier sedan åt vi bara hälften så mycket animaliska livsmedel som vi gör idag, vilket borde indikera på att vi skulle klara oss ganska länge, avslutar Catrin Molander.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!