Polisens krav får kritik i en ny debattartikel.
Polisens krav får kritik i en ny debattartikel. - Foto: Johan Nilsson/TT

Larmet om framtida poliser: "Låg begåvningsnivå"

I en debattartikel varnar Johan Siverland, lärare vid polisutbildningen i Södertörn, för utvecklingen inom poliskåren.
”Vi kommer att få poliser som jobbar under straffansvar med så låg begåvningsnivå att de inte skulle få göra värnplikten”, skriver han.


I en färsk debattartikel, publicerad i Polistidningen, slår Johan Siverland, polisinspektör och lärare på polisutbildningen vid Södertörns högskola, larm om framtidens poliser.

Johan Siverlands kritik mot poliskraven

Samtidigt som han betonar att de allra flesta studenter på polisutbildningen är "gedigna" och personer han gärna skulle jobba med, finns det också tydliga brister enligt Johan Siverland.

”Det finns också studenter som ertappats med att fuska, som måste äta psykofarmaka för att klara vardagen och som visar upp sina egna körkort och frågar hur man vet vilka siffror som är personnumret", skriver han i tidningen och fortsätter:

"Studenter som under övning, mer än halvvägs in i utbildningen, skjuter en 'berusad man' som inte vill lämna ifrån sig sin spritflaska."

Siverland menar på att antagningskraven är alldeles för låga, och att rutinerna är bristfälliga, vilket kommer leda till en sämre poliskår framöver.

”Vi kommer att få poliser som jobbar under straffansvar med så låg begåvningsnivå att de inte skulle få göra värnplikten”, skriver han.

"Han belyser ett problem"

Johan Siverland får visst medhåll från Sophie Willander som är ordförande för polisförbundet i region syd. Hon menar på att majoriteten av polisstudenterna gör bra ifrån sig, men att kraven skulle kunna höjas.

– Han belyser ett bekymmer, givetvis. Antagningskraven till polisutbildningen har varit under lupp i många år, de har förändrats, och det finns definitivt en känsla av att antagningskraven har sjunkit. Att det är lättare och lättare att bli polis, säger Willander till Aftonbladet.

Får inte medhåll från Linnéuniversitetet

En som inte håller med Johan Siverland är dock Ola Kronkvist som är lektor i polisvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– De exempel han tar upp, sådana har jag aldrig sett. Att någon inte skulle kunna identifiera sitt eget personnummer, eller vill skjuta en berusad person som inte vill ge från sig flaskan, det låter otroligt konstigt i mina öron, säger Kronkvist till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.