En Jas 39 Gripen startar på riksväg 44 i närheten av Såtenäs,
En Jas 39 Gripen startar på riksväg 44 i närheten av Såtenäs, - Foto: TT

ÖB: Viktigt signalera vad vi gör

Hot och kränkningar från en kvalificerad motståndare övergår i angrepp och krig. Det är scenariot när det svenska och finländska flygvapnet, med understöd av luftvärn, hemvärn och marinen, genomför årets stora luftförsvarsövning.


— Det är viktigt att signalera vad vi gör, Finland är med, övningsområdet är stort och sträcker sig ut över Östersjön, säger överbefälhavare Micael Bydén.

— Det finns de som följer oss väldigt noga, ser vad vi gör och hur vi jobbar.

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.

Bakom ÖB, på riksväg 44 en bit från F7 i Såtenäs, har just ett Jas-plan landat för att underhållas och göras redo för en ny start på raksträckan på den tillfälligt upprättade vägbasen.

Planerats i ett år

Det är halvvägs i den tio dagar långa övningen och händelseförloppet har utvecklats till krig, från kränkningar och hot. Övningen har planerats i ett år, inte utifrån det som skett sedan Rysslands invasion av Ukraina. Men det finns inslag som påminner om skeenden där.

— Scenariot är otäckt likt det som Ukraina har varit utsatt för, säger överste Malin Persson, chef för flygflottiljen vid F7.

— I går hade vi ett anfall med en kryssningsrobot mot vår bas. Det var ju så det började i Ukraina, säger Persson om de händelser som spelas upp för att pröva förmågor.

Flygflottiljchef Malin Persson har övat försvar mot kryssningsrobotar.

Hon beskriver årets övning som den mest komplexa för F7 på över 20 år, en övning med omkring 2 500 personer inblandade på ett eller annat sätt. Och Finland deltar helt integrerat för första gången.

Amerikanskt luftvärn

Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, lyfter fram att en viktig del i övningen är att skydda baser och flygplan på marken mot attacker.

— Det kan vara mot kryssningsrobotar och långräckviddiga vapen, det har vi med i övningen, säger han.

K-pistskytt tillhörande hemvärnet under flygvapnets luftförsvarsövning.

För första gången är det nyinköpta amerikanska luftvärnssystemet Patriot med i övningen. Det är en ett tillskott som Försvarsmakten ser som extra viktigt vad gäller förmåga.

— Patriots styrkor, i uthållighet och förmåga att slå mot kryssningsrobotor och ballistiska robotar, kompletterar väl stridsflygets förmåga i luftförsvaret.

— Vi blir mycket starkare, säger Edström.

Han liksom hans chef, ÖB, är mycket nöjd med att Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.

— Jag är mycket positiv till ansökan, jag vill också trycka på att vi tillsammans med Finland tillför stark förmåga till Nato, säger Edström.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Carl-Johan Edström fel efternamn.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.