Ekot har granskat elva utredningar gällande de IS-kvinnor som anlänt till Sverige sedan september i fjol. Arkivbild.
Ekot har granskat elva utredningar gällande de IS-kvinnor som anlänt till Sverige sedan september i fjol. Arkivbild. - Foto: TT

Svårt att lagföra IS-kvinnor

Majoriteten av alla utredningar mot IS-kvinnor som utvisats till Sverige läggs ner, rapporterar Ekot som har gått igenom elva förundersökningar gällande krigsförbrytelser. Åtta av dem har lagts ned i brist på bevis.


Kammaråklagare Hanna Lemoine har lett tre av förundersökningarna och enligt henne är det svårt att gå vidare med utredningarna. Men för Ekot berättar hon att det pågår ett internationellt samarbete för att kartlägga Islamiska statens brott.

— Vi vet att det än i dag pågår bevisinsamling och analys av bevisning, och det är någonting som kan leda förundersökningar vidare, eller som i vissa fall kanske kan väcka nya misstankar vid något tillfälle mot någon person, säger hon.

Det kurdledda självstyret i nordöstra Syrien har tidigare uppgett att de inte har resurser att ta hand om tusentals utländska kvinnor och barn med kopplingar till IS. Sedan i september i fjol har de utvisat tolv kvinnor i hopp om att de ska lagföras i Sverige.

Av de tolv kvinnorna anhölls elva misstänkta för krigsbrott och deras barn omhändertogs av Socialtjänsten. Tre utredningar pågår fortfarande eftersom dessa kvinnor nyligen anlänt till Sverige.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.