Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan år 2017.
Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan år 2017. - Foto: ebbasminnesfond.se

Ebbas grav vandaliserad – dog i terrordådet på Drottninggatan

Ebba Åkerlund var bara tolv år gammal när hon omkom i terrorattentatet på Drottninggatan i april 2017. Nu har hennes grav vandaliserats – bara en dag efter det att flickan skulle ha fyllt 17 år.
– Jag hade bara ett barn, säger hennes pappa, som nu vill se kameraövervakning på platsen, till TV4.


Den 7 april 2017 körde Rakhmat Akilov en lastbil längs med gågatudelen på Drottninggatan i Stockholm. I terrordådet som skakade Sverige omkom fem personer och en av dem var tolvåriga Ebba Åkerlund

– Jag saknar Ebba ständigt. Jag tänker på henne nästan hela tiden. Det är ju en enorm sorg när jag inser att det är ju ingen som kommer säga mamma till mig igen, har Ebbas mamma Jeanette Åkerlund tidigare sagt i tv-programmet "Sofias Änglar".

Här kan du läsa Jeanette Åkerlunds ord om dottern Ebba Åkerlund två år efter terrordådet på Drottninggatan.

Ebba Åkerlunds grav vandaliserad igen

Sedan Ebba Åkerlund begravdes på Adolf Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm har hennes grav skändats drygt hundra gånger, uppger hennes pappa Stefan Åkerlund för TV4, och nu har det hänt idag – dagen efter att flickan skulle ha fyllt 17 år.

Blommorna som Stefan lämnat vid graven på Ebbas födelsedag, den 7 juni, var omkullkastade, ett pingisracket han lagt dit var borta och glaset på en lykta hade knackats sönder. Även det lördagsgodis han regelbundet lägger vid graven hade stulits.

Ebba Åkerlunds pappa Stefan Åkerlund. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

– Då blir man ledsen när man kommer hit och ser att någon, antingen bara vandaliserat eller också stulit, säger han till TV4 och fortsätter:

– Jag hade bara ett barn och jag går hit klockan tio varje morgon för att säga godmorgon till Ebba och klockan sex på kvällen för att säga godnatt. 

Stefan Åkerlund vill se kameraövervakning

För drygt tre år sedan togs en man, som skändade Ebba Åkerlunds grav, på bar gärning och han dömdes då för brott mot griftefriden. Men sedan dess har gravplatsen alltså vandaliserats flera gånger och nu vill Stefan Åkerlund se kameraövervakning på kyrkogården.

– Det spelar ingen roll om det bara är x timmar per dygn som kameran fungerar, det räcker om det finns kameraövervakningsbilder så tror jag att det hjälper, säger han till TV4.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!