Dödsolyckan där konstnären Lars Vilks omkom bedöms ha varit en olycka.
Dödsolyckan där konstnären Lars Vilks omkom bedöms ha varit en olycka. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Konstnären Lars Vilks dödskrasch en olycka – utredning nedlagd

Utredningarna av den dramatiska bilkraschen utanför Markaryd, där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom, läggs ned. Inget brott har begåtts utan det rör sig om en tragisk olycka, är slutsatsen.


Konstnären Lars Vilks var på väg hem från en privat tillställning i Stockholm när livvaktsbilen som han och två poliser färdades i frontalkrockade med lastbilen, något Nyheter24 tidigare rapporterat om.

 Lastbilschauffören såg aldrig den tunga polisbilen som närmade sig i motsatt körfält och som plötsligt körde över vajerräcket. Olyckan inträffade på eftermiddagen söndagen den 3 oktober, då en rumänsk lastbilschaufför passerade Markaryd på väg norrut från Malmö.

Olyckan är mycket ovanlig enligt Trafikverket. Livvaktsbilen, som vägde 4,5 ton och kördes av en av poliserna, forcerade mitträcket på vägen och kom över i fel körfält. Båda fordonen fattade eld i kollisionen.

Lars Vilks omkom i tragisk olycka, enligt utredning

"Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen".

Brottsmisstankarna läggs ner efter Lars Vilks död

Chefsåklagare Per Nichols har lett en förundersökning som rörde tre brottsmisstankar: grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Denna läggs nu alltså ned.

Polisen inledde från början även en förundersökning om mord eftersom Lars Vilks hade en hotbild mot sig. Någon yttre påverkan till olyckan har dock inte hittats och även den utredningen läggs ned, uppger förundersökningsledaren vid polisens nationella operativa avdelning (Noa) i ett pressmeddelande.

De två poliserna i bilen och Lars Vilks dog i kraschen. Den 47-årige lastbilschauffören blev allvarligt skadad men överlevde.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!