Elpriset skenar – igen.
Elpriset skenar – igen. - Foto: Johan Nilsson/TT och Pontus Lundahl/TT

Elpriset skenar – expertens prognos: "Dyraste sommaren någonsin"

De kommande månaderna kommer svida i plånboken. Detta till följd av att elpriserna skenar ännu en gång på bred front. Nivåerna i maj var de tredje högsta någonsin – och de ser inte ut att sjunka.


Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan början av 1990-talet. Allt från bensin och mat till resor har skenat i pris, och även hushållens elkostnad har stegrat. Läs här vad som händer om du inte kan betala din elräkning.

Elpriset skenar igen – kan bli dyraste sommaren någonsin

Mellan klockan åtta och nio på måndagsmorgonen var elpriset uppe på hela 5 kronor per kilowattimme på elbörsen Nordpool. Detta gällde i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det var en ökning på drygt 13 520 procent jämfört med dagen innan. Här kan du läsa mer om elprisets chockhöjning

Elpriserna i maj låg på den tredje högsta nivån någonsin, och det är något som ser ut att hålla i sig. Det säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, till Aftonbladet. 

– Jag är alldeles övertygad om att det kommer bli den dyraste junimånaden någonsin. Hela sommaren kommer nog att bli den dyraste någonsin. 

Likt tidigare är det framförallt södra Sverige som drabbas hårdast av de skenande priserna.  

– I norra Sverige kan man vänta sig ett snittpris på kanske 50 öre per kWh under sommaren. I södra Sverige lär det vara ungefär det dubbla, säger Holtz till Aftonbladet. 

"Skulle kunna bli väldigt besvärande"

Anledningen till prishöjningen är bland annat att priserna på gas på kontinenten stiger. Detta till följd av strypta leveranser från Ryssland. 

Redan nu finns det en oro över vilken nivå elpriserna kan ligga på den kommande vintern. Holtz tror att situationen sannolikt kommer påminna om den gångna vinterns svidande elpriser. 

– Situationen med gasen skulle kunna bli väldigt besvärande. Sannolikt kommer det att påminna om hur det var förra vintern och kanske ännu värre. Dyrt kommer det att bli, säger han till tidningen.

El
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!