Påskupploppen väckte stor debatt.
Påskupploppen väckte stor debatt. - Foto: Pavel Koubek/TT och Kicki Nilsson/TT

Åklagaren kräver långa fängelsestraff för upplopp i Örebro

Åklagaren vill se långa fängelsestraff för de fyra män som står åtalade vid Örebro tingsrätt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppet i Sveaparken på långfredagen.


För brottet ifråga kan man döms till fängelse från två år till livstid. Åklagaren uppgav i sin plädering att han anser att straffet för de fyra bör hamna någonstans i mitten av den skalan – ungefär mellan åtta och tio år – rapporterar P4 Örebro. Han vill även att tre av männen ska utvisas från Sverige.

Männen förnekar brott, men har erkänt att de varit på plats och deltagit i upploppen, enligt radion.

Påskupploppen – vad var det som hände?

Under påskhelgen utbröt oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, planerade koranbränningar. Här kan du läsa allt om Stram kurs.

Paludan besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. Över hundra poliser skadades i samband med kravallerna.

Polisen uppgav i maj att de då hade 100 personer identifierade som är misstänkta för brott och att ytterligare upp till 200 kommer att kunna identifieras och utredas för brott.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.