Nu har forskare sett samband mellan snus och mäns fertilitet
Nu har forskare sett samband mellan snus och mäns fertilitet - Foto: Erlend Aas TT / Pixabay

Män som snusar – sämre chans att bli pappa

För första gången har en studie genomförts som visar samband mellan snusets påverkan på mäns fertilitet. Män som snusar har lägre chans att bli föräldrar jämfört med män som inte snusar.


Antalet snusare ökar i Sverige och var femte man snusar i landet. Mindre studier har tidigare visat motstridiga resultat när det gäller sammanhang kring snus och mäns fertilitet. 

Men för första gången har det nu genomförts en större studie mellan Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet som kan koppla samman snusets påverkan på mäns fertilitet. Studien presenterades i onsdags.

– Det är första gången det gjorts en studie med så många snusare kring snusets påverkan på spermieantalet, konstaterar Jonatan Axelsson, biträdande överläkare på Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus.

Män som snusar har 25 procent färre spermier än icke-snusande män Foto: Aas Erlend / TT

Studien omfattar 613 män varav 112 snusare. Män som snusar har 25 procent färre spermier än icke-snusande män. Det i sin tur innebär således att det bidrar till 10 procents lägre chans att bli förälder jämfört med män som inte snusar.

– Vi hoppas att vårt resultat kanske kan hjälpa par som vill få barn att öka sina chanser och samtidigt ge stöd för läkare att kunna rekommendera snusstopp till sina patienter som söker för ofrivillig barnlöshet, säger forskaren Gustav Ollvik i ett pressmeddelande.

Studien omfattar 613 män varav 112 snusare, vilket visat att män som snusar kan minska sina chanser att bli pappa med tio procent.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!