Till hösten kan ridskoleavgifterna behöva höjas rejält. Arkivbild.
Till hösten kan ridskoleavgifterna behöva höjas rejält. Arkivbild. - Foto: TT

Ridelever kan räkna med chockhöjning av priset

Ridskolornas kostnader för foder, el och drivmedel har ökat kraftigt under våren. Det får också effekt på ridskoleavgifterna i höst.Det kan bli höjningar på åtta till tio procent, säger Eva Netterberg, ordförande för Ridskolornas riksorganisation.


Eftersom många ridskolor tar ut sina utgifter terminsvis var det inte mycket ridskolorna kunde göra när priserna på foder och drivmedel höjdes kraftigt under våren. Men när avgifterna ska sättas till höstterminen är det många ridskolor som kommer att ta till påtagliga höjningar, befarar Eva Netterberg.

— Det finns många osäkerhetsfaktorer och en stor oro ute på ridskolorna. Det kan bli höjningar på åtta till tio procent och frågan är hur många som kommer att välja ridning då, säger hon.

Olika förutsättningar

Exakt hur många ridskolor det finns i Sverige är något oklart. Enligt Svenska ridsportförbundet finns det cirka 450 ridskolor som drivs av föreningar. Men det finns också privata ridskolor och då hamnar siffran på cirka 700.

På Lidköpings ridklubb räknar man med att behöva höja priserna i höst med omkring 8 procent. Men höjningen innebär också en risk.

— Skulle vi tappa jättemånga elever för att de inte har råd att rida då ryker ju en massa naturligtvis. Vi måste ju kunna köpa nya hästar, sadel, träns och såna saker, säger Susanne Broberg, ridskolechef, till P4 Skaraborg.

Eva Netterberg betonar att ridskolorna har väldigt olika ekonomiska förutsättningar och att det därför är svårt att dra generella slutsatser när det gäller framtidsprognoser.

— De höjda foderpriserna drabbar alla, men en del ridskolor har till exempel lokaler och elräkningar som betalas av kommunen. Andra ridskolor äger sina lokaler och får ta hela kostnaden för ökade el- och drivmedelspriser. Generellt så drivs de flera ridskolor med små marginaler, säger Netterberg.

Bra skörd liten tröst

Under pandemin fick ridskolorna ett uppsving när många svenskar fick prioritera aktiviteter på hemmaplan. Nu står många ridskolor inför flera dilemman: hur mycket måste de höja avgifterna för att ha täckning för kostnadsökningar och hur mycket kan de höja utan att riskera att tappa elever?

Att årets skörd ser ut att bli bra, är ett litet ljus i mörkret för Eva Netterberg.

— Det är inte som 2018 då skörden torkade bort. Men samtidigt vet vi inte hur kostnaden för bränsle, plast och utgödslingen kommer att påverka priset på fodret. I september eller oktober vet vi mer.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.