Nu utreds kvinnan som knuffade ner en man på tågspåret för psykisk störning.
Nu utreds kvinnan som knuffade ner en man på tågspåret för psykisk störning. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/Leif R Jansson/TT

Kvinna knuffade ned man på tågspåret – utreds nu för psykisk störning

Den 3 juli sprang en kvinna fram till en man i Hökarängens tunnelbanestation och knuffade ned honom på spåret. Kvinnan står åtalad, misstänkt för mordförsök, och ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.


Det var den 3 juli som en kvinna, till synes oprovocerat, stegade fram mot en man och knuffade ner honom på spåret.

Ett tåg var på väg in mot perrongen, men människor omkring som såg vad som hänt kunde varna föraren och tåget hann stanna i tid. Händelsen fångades på övervakningsfilm och klippet har fått stor spridning i sociala medier.

Kvinnan misstänks för mordförsök och grov misshandel

I förra veckan åtalades den 44-åriga kvinnan kvinnan misstänkt för mordförsök. Utöver den brottsrubriceringen åtalas hon även för grov misshandel, eftersom mannen bland annat fick en skallskada i samband med fallet från perrongen.

I förhör nekar kvinnan till brott och menar att det överhuvudtaget inte är hon som syns på övervakningsbilderna från tunnelbanestationen i Hökarängen, trots att hon greps på platsen. I ett första förhör har kvinnan emellertid sagt att hon knuffade mannen eftersom: "han var ju svart".

Kvinnan har tidigare dömts för bland annat misshandel, ofredande och våld mot tjänsteman och har ingen koppling till mannen som knuffades ner på spåret.

Nu utreds kvinnan för psykisk störning

Nu har Södertörns tingsrätt beslutat att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, sedan domstolen konstaterat att det finns övertygande bevisning om att kvinnan agerat på det sätt som åklagaren påstår.

"Detta i syfte att utreda om den tilltalade agerat under påverkan av en allvarlig psykisk störning och om det finns förutsättningar för rättspsykiatrisk vård. En sådan utredning kan också ha betydelse för frågan om uppsåt", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Huvudförhandlingen beräknas fortsätta i september.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.