Johan Pehrson (L) vill inte ingå i en regering med Sverigedemokraterna.
Johan Pehrson (L) vill inte ingå i en regering med Sverigedemokraterna. - Foto: Christine Olsson/TT och Claudio Bresciani/TT

Johan Pehrson: L kan inte sitta i regering med SD

Sverigedemokraterna kan inte ingå i en regering som Liberalerna stödjer eller släpper fram. Det säger L-ledaren Johan Pehrson när han i Sveriges Radios P1 frågas ut om ett möjligt samarbete med Sverigedemokraterna efter valet.


Liberalerna vill inte stödja eller ingå i en regering med Sverigedemokraterna. Däremot är partiet villiga att samarbeta med SD i sakfrågor, och om det kommer till att få igenom en budget.

— Vi kommer efter valet att sitta ner med SD och M och KD, om vi får majoritet, och förhandla om de frågor vi vill komma överens om, säger partiledaren Johan Pehrson i P1.

Pehrson menar vidare att SD i ett regeringsunderlag skulle tillföra främst "mandat" och sedan "kraft och vilja att stärka den svenska kriminalpolitiken".

Johan Pehrson: "Avtal ska hållas"

Johan Pehrson får också frågan om hur starkt Liberalerna kommer att stå i ett samarbete med Sverigedemokraterna. Även om det blir ideologiskt besvärligt, vilka garantier finns för att L inte hoppar av och blir "en källa till nytt parlamentariskt kaos"?

— Vi tycker att avtal ska hållas, svarar Pehrson i P1.

En annan fråga kretsade kring hur överens de fyra partierna på högerkanten är, varpå L-ledaren svarade att man är överens om inriktningen men att Liberalernas politik skiljer sig från alla de andra sju riksdagspartiernas politik.

I fråga om skolpolitiken sa Pehrson att elever bör kunna fördelas skolplats genom lottning, vilket L tidigare sagt nej till.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!