Stockholm

Kommun ger upp om återlämnat adoptivbarn

Kommunen ger upp om återlämnat adoptivbarn.
Kommunen ger upp om återlämnat adoptivbarn. Foto: Jessica Gow/Stina Stjernkvist/TT

Tranås kommun ger upp kampen för att få tillbaka ett adoptivbarn, som adoptivföräldrarna tröttnade på och återlämnade till Ryssland. Flickan uppges ha det bra i Ryssland, enligt kommunen


Läs mer

Flickan var två år när hennes mamma avled i Ryssland. Hon adopterades av släktingar i Tranås, som dock ångrade adoptionen efter ett och ett halvt år. De reste till Ryssland, och lämnade henne på ett barnhem.

Tranås kommun har sedan försökt få flickan tillbaka till Sverige, eftersom hon är svensk medborgare. Men ryska myndigheter anser att flickan är rysk, och har hävt adoptionen.

Flickan har fått ny vårdnadshavare i Ryssland

Nu avslutar Tranås ärendet. Flickan, som är i femårsåldern, har fått en permanent vårdnadshavare i Ryssland. Enligt information till kommunen har hon det bra, rapporterar P4 Jönköping.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat kommunens agerande, och gett omfattande kritik. Adoptivföräldrarna kontrollerades inte tillräckligt noga innan adoptionen genomfördes. Senare fick kommunen flera orosanmälningar om flickans situation – men de hanterades inte rätt, enligt Ivo.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.