S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg presenterar partiets valmanifest vid en pressträff i partikansliet i Stockholm.
S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg presenterar partiets valmanifest vid en pressträff i partikansliet i Stockholm. - Foto: TT

S föreslår hårdare straff vid upprepad brottslighet: "Står på spel"

Det är fokus på åtgärder mot gängkriminalitet, hårdare straff och att bryta nyrekrytering till gängen i Socialdemokraternas valmanifest. Men det är ont om konkreta vallöften.


Fakta: Några förslag i S-manifestet

S vill:

införa en beredskapsskatt för de allra rikaste

är emot införandet av en fastighetsskatt

förbättra pensionstillägget

permanenta den höjda ersättningen i arbetslöshetsersättningen

göra miljardreform för att förändra karensavdraget

Manifestet bär titeln Vårt Sverige kan bättre och läggs fram av S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg på en pressträff i S-högkvarteret i Stockholm.

— Idag ger vi besked om tunga straffskärpningar och omfattande utvidgningar av polisens befogenheter, säger Magdalena Andersson.

Men lika stor vikt ska läggas på att förebygga brott.

— För varje krona som vi vill lägga på fler poliser, ska minst en krona läggas på det förebyggande arbetet för att stoppa nyrekryteringen och bryta segregationen, säger Andersson.

— Vi vill bekämpa gängkriminaliteten med en politik som ser hela problemet.

Magdalena Andersson: "Viktig åtgärd"

TT: Ni brukar komma med ett stort vallöfte till barnfamiljerna, men inte i år. Vad beror det på?

— Vi har ju högkostnadsskyddet för de höga elräkningarna, som väldigt många hushåll, och inte minst barnfamiljer, brottas med nu. Det är en väldigt viktig åtgärd som gör att man kan känna sig lugnare och tryggare inför vintern, säger Andersson.

— För ju högre elpriserna blir, desto mer kommer man att få tillbaka.

Vare sig Andersson eller Damberg sätter några exakta prislappar på vad förslagen i manifestet kostar.

Viljan att satsa en krona på att förebygga brott för varje poliskrona kommer att kosta flera miljarder, säger Damberg.

— Det är framför allt en princip. Prislappen beror på hur mycket vi väljer att bygga ut polisen framöver, säger han.

De hävdar att S, till skillnad från borgerliga partier, står för en ansvarsfull ekonomisk politik.

Magdalena Andersson: "Lagt om migrationspolitiken"

Magdalena Andersson målar upp en bild av ett tufft läge. Sverige kommer från en period av pandemi som utmanade hela samhället och nu pågår ett krig i närområdet. Samtidigt stiger priser på energi och mat.

— Det kommer att krävas omdöme och skickligt ledarskap i politiken. Det kommer att krävas mer av oss alla, säger Andersson.

S prioriteringar, förutom åtgärder mot brott, är att bryta segregationen, ta tillbaka kontrollen över välfärden och att skapa gröna jobb i klimatomställningen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Magdalena Andersson får frågan vad Socialdemokraterna måste göra för hemläxa när det gäller att bryta segregationen.

— Vi har lagt om migrationspolitiken, vi har nu en mycket stram migrationspolitik, och den ska ligga fast, säger Magdalena Andersson.

S föreslår hårdare straff vid upprepad brottslighet

Hon nämner också att S vill skärpa arbetskraftsinvandringen och riva upp Ebo-lagstiftningen, så att asylsökande inte kan bosätta sig var de vill under asylprocessen.

— Vi har också låtit människor vara passiva allt för länge. Det vill vi göra något åt genom aktivitetskrav i försörjningsstödet.

S föreslår hårdare straff vid allvarlig och upprepad brottslighet, vistelseförbud för gängkriminella och ökade möjligheter till hemlig avlyssning och andra tvångsmedel. Flera utreds redan.

Foto: Marko Säävälä/TT

Partiet har presenterat en rad vallöften redan men många har inte varit konkreta och någon samlad kostnad för löften har heller inte presenterats.

När finansministern förra veckan gav sin prognos för ekonomin och reformutrymmet de kommande åren varnade han för lågkonjunktur. Men trots det såg han ett utrymme för reformer på 30 miljarder 2023.

Mikael Damberg: "Mycket står på spel"

Finansminister Mikael Damberg (S) säger att den ekonomiska politiken måste bedrivas med stor varsamhet i det nuvarande osäkra, ekonomiska läget.

— Ingen politiker kan lova kompensation för varje prisökning, säger han, och nämner samtidigt det högkostnadsskydd för elkostnader som S presenterat tidigare.

— Vi går till val på en ansvarsfull ekonomisk politik, säger statsministern och hävdar att mycket står på spel den 11 september.

Hon tar upp friskolekoncernernas roll och säger att årets val kan var helt avgörande för att det offentliga ska kunna ta kontrollen över skolsektorn igen, sista chansen innan enskilda kommuner blir helt beroende av friskolekoncerner.

— Vi går mot en mandatperiod i osäkert läge, säger Andersson och berömmer sig själv för att hon och regeringen visat starkt ledarskap i en tid med Rysslands anfallskrig på Ukraina, Natointräde och sämre ekonomiska tider.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!