Det går inte att utesluta att barnets liv hade kunnat räddas om riktlinjerna för fosterövervakning hade följts, skriver Region Skåne.
Det går inte att utesluta att barnets liv hade kunnat räddas om riktlinjerna för fosterövervakning hade följts, skriver Region Skåne. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Riktlinjer frångicks – barn dog på BB

En förlossning på Centralsjukhuset i Kristianstad som startades genom planerad igångsättning slutade med att barnet dog på grund av syrebrist.


Nu har sjukhuset gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. Det går inte att utesluta att barnets liv hade kunnat räddas om riktlinjerna för fosterövervakning och CTG (kardiotokografi) hade följts, skriver Region Skåne på sin hemsida.

Till en början kontrollerades barnets hjärtljud regelbundet, men förlossningen blev utdragen och personalen tog till en ny metod för att påskynda den. 

Läkaren konstaterade att fostret dött

När barnets hjärtljud kontrollerades efter ett drygt dygn var CTG-kurvorna inte längre normala. Då tillkallades en läkare, som konstaterade att fostret dött.

Kriterier och riktlinjer för planerad igångsättning har förtydligats efter händelsen och nya utbildningsinsatser är planerade för läkare och barnmorskor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!