Sverigedemokraternas asylförslag har fått flera andra partier att reagera.
Sverigedemokraternas asylförslag har fått flera andra partier att reagera. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Christine Olsson/TT

Starka reaktioner på SD:s asylförslag: "Hårresande"

Reaktionerna är starka på SD:s förslag att personer som ändrar sina asylskäl och säger att de har konverterat eller är homosexuella inte ska få asyl. De tilltänkta samarbetspartierna avvisar förslaget.


I onsdags presenterade SD 30 förslag på hur svensk asyllagstiftning kan skärpas genom att lägga sig på EU:s miniminivå.

Ett av förslagen handlar om artikel 5.3 i EU:s skyddsgrundsdirektiv som handlar om att en medlemsstat kan avvisa en asylansökan, om den sökande ändrar sina skäl när de är i mottagarlandet

Det kan handla om personer som konverterat eller att de är homosexuella och riskerar förföljelse i hemlandet men inte uppgett detta i den ursprungliga asylansökan.

Annie Lööf om SD-förslaget: "Hårresande"

”Det är hårresande att SD kräver att det ska bli svårare att få asyl för de som förföljs för att de är homosexuella eller av religiösa skäl. Det är både oansvarigt och oanständigt. Passerar de er medmänskliga gräns nu då, L och KD?” skrev Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Det finns en överenskommelse mellan SD och M, KD och L om att asylinvandringen ska ligga på EU:s miniminivå. Enligt Jimmie Åkesson motsvarar SD:s kravlista vad partiet kommit överens om med Moderaterna och Kristdemokraterna.

— Jag utgår ifrån att även Liberalerna går med på det här, sade han i onsdags.

Johan Pehrson: "Här tycker vi olika"

Men de andra håller inte med.

— Liberalerna står upp för asylrätten, här tycker vi olika. Liberalerna står på de utsatta människornas sida. Rätten att söka asyl är viktigt, sade Liberalernas ledare Johan Pehrson till Ekot.

KD-ledaren Ebba Busch skriver på Twitter: "Personer som konverterat till en annan tro och/eller kommer ut som HBT+person och på grund av detta riskerar död eller tortyr i sitt hemland har självklart rätt att få asyl i Sverige".

Ulf Kristersson: "Vi har inte sagt ja"

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook att " Jag och Moderaterna kompromissar aldrig om att hbtq-personer ska få asyl i Sverige om de förföljs i sitt hemland på grund av sin sexuella läggning".

Han tillägger:

"Som jag förstått SD:s förslag handlar det om att motverka fusk i systemet. Med det sagt har vi inte sagt ja till någon av de konkreta punkter SD presenterat idag".

Jimmie Åkesson: "Den som uppenbart bluffar"

SD-ledaren Jimmie Åkesson bemöter kritiken från Annie Lööf på Twitter:

"Detta gäller den som efter avslagen asylansökan "kommer på" nya skäl för att ändå få stanna. Det vill säga den som uppenbart bluffar och därmed förstör för dem med verkliga asylskäl".

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.