Liberalerna vill chocksänka elskatten.
Liberalerna vill chocksänka elskatten. - Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Liberalerna vill chocksänka elskatten: "Nödläge"

Liberalerna vill införa vad de kallar nödåtgärder mot elkrisen. Bland annat vill L se en maxsänkning av elskatterna och trycka tillbaka elkrisen med statliga garantier för ny elproduktion.


Garantierna ska innebära att ett elpris garanteras för den aktör som bygger ny elproduktion, vilket enligt partiet ska ge "rimliga och fasta" elpriser till elanvändarna.

— Vi befinner oss i ett energipolitiskt nödläge, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.

Garantierna kan dock inte ge effekt för hushållen redan i vinter.

— Det är långsiktigt för att kunna räkna hem den investeringen någorlunda, men det har man gjort i Storbritannien, säger partiledaren Johan Pehrson.

Liberalerna: Punktskatten på el för slopas tillfälligt

Punktskatten på el bör tillfälligt slopas till energiskattedirektivets miniminivå och momsen bör sättas ned från 25 till 6 procent tills vidare. Punktskatten ligger för de flesta i Sverige på 36 öre per kilowattimme.

Båda sänkningarna bör införas så snabbt som möjligt och vid ikraftträdande gälla retroaktivt från 1 september, enligt L.

Enligt partiet skulle det ge upp till 2 300 kronor lägre månadspris för en villa i elprisområde tre och fyra.

— Risken för planerade strömavbrott är inte längre försumbar utan en reell risk, säger Mats Persson.

Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är överens om att införa ett högkostnadsskydd för hushåll och företag från den 1 november. Men ännu finns inget färdigt förslag. Liberalernas ledare Johan Pehrson lovar dock besked direkt efter valet på söndag.

— Företagen får besked på måndag eftermiddag, säger han.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.