Johan Pehrson (L) menar att Vänsterpartiet sprider skräck.
Johan Pehrson (L) menar att Vänsterpartiet sprider skräck. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Christine Olsson/TT

Johan Pehrson: "V har tappat det och sprider skräck"

Liberalerna vill tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska. Det ska Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker ha sagt i ett tal, enligt Aftonbladet. Uttalandet väcker nu starka reaktioner.


Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver på Twitter :

"V har tappat det och sprider skräck. Spelar separatister i händerna. Oerhört allvarligt. Språket är helt avgörande för att fler ska kunna växa upp till självständiga vuxna människor."

Linda Westerlund Snecker (V) ska ha gjort sitt uttalande för några veckor sedan inför boende i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Bakgrunden är ett förslag från L om så kallad förskoleplikt. Tvååringar som bedöms ligga efter med svenskan ska fångas upp i de kontroller som BVC gör och erbjudas avgiftsfri språkförskola.

Liberalerna: Förslaget har vantolkats

Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm, anser att L-förslaget vantolkats. Det handlar inte om att någon vill tvångsomhänderta barn för att de inte pratar perfekt svenska. Som ett sista steg kan dock en orosanmälan göras, om föräldrarna motsätter sig förskola för barnet.

Han oroar sig för att Linda Westerlund Sneckers påhopp kan öka misstron.

— Tyvärr underblåser det bara den oro och misstro gentemot myndigheter som redan finns i utsatta områden gentemot socialtjänsten och andra myndigheter, säger han till Aftonbladet.

Linda Westerlund Snecker: "Viktigt"

Linda Westerlund Snecker ska i sitt tal ha tagit upp exempel på saker som hon ser som en fruktansvärd rasism i årets valrörelse och ska ha sagt att flera partier vill beskylla islam för allt ont i samhället.

– Man vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte pratar perfekt svenska, ska Westerlund Snecker ha sagt i sitt tal.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver hon, via partiets presstjänst:

"”Liberalerna har föreslagit obligatoriskt språktest av tvååringar och kopplat till det har de öppnat för att tvångsomhänderta barn. Det är en signalpolitik som ständigt målar ut vissa grupper av människor som problem, istället för att försöka lösa samhällsproblemen. Det tycker jag är viktigt att peka på.”

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!