Annie Lööf skickade en känga till SD-ledaren under slutdebatten.
Annie Lööf skickade en känga till SD-ledaren under slutdebatten. - Foto: Björn Larsson Rosvall/Henrik Montgomery/TT

Annie Lööfs utspel mot Jimmie Åkesson: "Simsalabim"

Det är jämnt mellan blocken. Energifrågan kan avgöra valet på söndag.Vi garanterar en regeringsförklaring med ny kärnkraft, säger Moderatledaren Ulf Kristersson i SVT:s debatt.


Fakta: Ämnena i SVT:s debatt

1. Elpriserna

2. Klimatet

3. Vården

4. Skolan

5. Segregation

6. Kriminalitet

Partiledarna drabbar samman i slutdebatten inför valet på söndag.

Bara några enstaka mandat skiljer blocken åt i opinionsmätningarna och beroende på vilken dag man tittar på staplarna kan högerblocket ha gått om vänstersidan och vice versa.

Första ämnet energi handlade till stor del om hur hushåll och företag ska få stöd och vilka energislag partierna vill se i framtiden.

— Vårt besked är tydligt, vi kommer inte att lämna hushåll och företag i sticket, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Hon säger vidare att det gjorts ett genombrott i EU under dagen gällande en ny elprismodell och hon slår ifrån sig anklagelser från Moderaterna om att detta skulle vara lögn.

Ebba Busch: "Tolv kärnkraftverk"

M-ledaren Ulf Kristersson är för europeiskt samarbete, men han vill inte ge Andersson kredd för något "genombrott".

— Det här påminner väldigt mycket om Socialdemokraternas förhoppningar om invandringspolitiken där EU skulle lösa alla problem.

Kristdemokraternas Ebba Busch välkomnar alla energislag men tror inte att vindkraft är hela lösningen, utan hon framhåller likt de andra partierna på högerkanten kärnkraften. Sverige kan få tio–tolv nya kärnkraftverk de kommande åren, säger hon.

— Vi kan inte lägga rimliga priser för hushållen i händerna på vädergudarna.

Märta Stenevi: "Så historielöst"

Miljöpartiets Märta Stenevi tycker att man håller "elpriserna gisslan" när man förespråkar kärnkraft, något som fick Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att reagera.

— Man kan raljera över kärnkraften, men det är så historielöst. Man förstår inte vilket otroligt välstånd vi har tack vare kärnkraften.

Flera högerpartier anklagade också Magdalena Andersson för att vara ansvarig för de höga elpriserna.

— När Putin skruvade ned gaskranen, då stack elpriserna. Problemet med elpriserna är inte brist på el i Sverige utan det är just Putins energikrig, säger hon.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar framhöll det hon kallar för "Sverigepriser", vilket innebär att prissättningen ska ske först i Sverige och sedan skapar man ett exportområde till resten av Europa.

— Priset sätts på en stor europeisk marknad, där finns bristen.

Annie Lööf: "Gammaldags trollkarl"

I frågan om vad svenskarna behöver göra för livsstilsförändringar för att minska klimatutsläppen hettade det till mellan Annie Lööf och Jimmie Åkesson. SD-ledaren menade att svensk politik i decennier präglats av hybris.

— Vi ska rädda världens alla flyktingar, vi ska exportera svensk feminism över hela världen, nu ska vi rädda klimatet globalt genom reduktionsplikten. På vilket sätt gör världens högsta dieselpriser i Sverige att vi räddar gatorna från att smälta i Indien? Det har inget med saken att göra.

Lööf anklagade Åkesson för att låta som en "gammaldags trollkarl".

— Simsalabim så försvinner både klimatpolitiken och trovärdigheten.

"Ni har lurat folket"

I vårdfrågan blev det debatt mellan Nooshi Dadgostar och Ebba Busch, där Dadgostar påstod att högersidan vill privatisera stora delar av vården.

— Jag vet fortfarande inte om de vill sälja ut akutsjukhus nästa mandatperiod.

Ebba Busch svarade att Vänsterledaren inte har på fötterna.

— Det finns ingen som driver privatiseringar, det där är bara ett hjärnspöke.

Jimmie Åkesson anser att Socialdemokraterna i val efter val lovat bättre villkor för vårdanställda, däribland att ta bort delade turer och ge rätt till heltid.

— Det händer ingenting och nu lovar Magdalena Andersson samma sak igen. Ni har lurat svenska folket val efter val.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf möter pressen inför SVT:s partiledardebatt som sänds från tv-huset på fredagen.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.