Under aktionen limmade klimataktivister från Återställ våtmarker fast sig på marken, vilket orsakade långa köer.
Under aktionen limmade klimataktivister från Återställ våtmarker fast sig på marken, vilket orsakade långa köer. - Foto: Genrebilder. Christine Olsson/TT

Aktivister hindrade ambulans – åtalas efter klimataktionen på E4

Tolv personer åtalas efter klimatprotesten på E4 nära Karolinska universitetssjukhuset i Solna i slutet av augusti, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.


Åklagare har väckt åtal mot tolv personer som satte sig på E4:an och hindrade trafiken i slutet av augusti, i köbildningen fastnade bland annat en ambulans under utryckning. 

Under aktionen limmade klimataktivister från Återställ våtmarker fast sig på marken, vilket orsakade långa köer.

De åtalade deltog i en klimataktion och är misstänkta för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Nio av personerna är häktade.

Polisen: "Utreder 31 aktioner"

Den senaste tiden har klimataktioner i trafiken kritiserats hårt, inte minst för att de bidragit till att ambulanser försenats. Aktivistgruppen anser däremot att deras agerande är befogat.

– Det jag vet är att jag utreder 31 stycken aktioner som skett i Stockholm under 2022 alternativt samordnats till mig. Men det finns fler aktioner som utreds på andra enheter än LPO Norrmalm, säger en presstalesperson på polisen, till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!