Två explosioner har skett i Skåne i natt.
Två explosioner har skett i Skåne i natt. - Foto: Johan Nilsson/TT

Två explosioner på kort tid i flerfamiljshus – en svårt skadad

En person har förts till sjukhus efter en explosion vid ett flerfamiljshus i skånska Åstorp. En knapp halvtimme efter smällen inträffade en liknande detonation i Helsingborg.


— Det är stabilt men mycket allvarligt, säger Jörgen Winberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, om skadeläget till TT.

Han vill dock inte uttala sig om den skadade personen var måltavla för explosionen eller inte.

Sprängd port

Enligt polisen har det varit en kraftig explosion och bilder visar en sprängd port till ett flerfamiljshus samt ett flertal krossade rutor på fastigheten.

Det fanns vid 05-tiden ingen misstänkt eller gripen för händelsen, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Larmet om explosionen kom klockan 01.05 under natten mot onsdag – bara 26 minuter senare kom ett nytt larm om en explosion cirka två mil bort i Helsingborg.

En port till ett flerfamiljshus skadades vid en explosion i Helsingborg under natten mot onsdagen.

Ingen person rapporteras ha skadats efter den detonationen, som också beskrivs som kraftig. Men även i Helsingborg blev de materiella skadorna påtagliga på fastigheten samt på bilar som stod parkerade intill. Händelsen här rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Undersöker koppling

Polisen utreder om det kan finnas ett samband mellan de båda händelserna, men efter bara några få timmars arbete kunde polisen ännu inte dra några sådana slutsatser.

— Förundersökningen går ju framåt men den tekniska undersökningen är inte klar på någon av platserna. Men vi har gjort vissa fynd som för utredningen framåt, men det är för tidigt att uttala sig om någon koppling, säger Winberg.

Tidigare i september har det smällt vid två tillfällen i Helsingborg. Senast i förra veckan, den 16 september, skedde en explosion vid ett flerfamiljshus och den 6 september sprängdes en bil i ett bostadsområde – något som polisen har färskt i minnet.

— Det är ett av spåren vi jobbar med så att säga, sedan får man se vart det bär hän, säger Jörgen Winberg.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!