Måndag 3 Okt
Stockholm

Dystra rekordet nått – 48 personer ihjälskjutna i år

48 personer har blivit ihjälskjutna hittills i år.
48 personer har blivit ihjälskjutna hittills i år. Foto: Johan Nilsson/TT

48 personer har skjutits ihjäl i Sverige under 2022. Därmed har den tidigare dystra toppnoteringen från 2020 spräckts – trots att det bara är september. Med stor sannolikhet kommer antalet dödsskjutningar nå långt högre innan årets slut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dödsskjutningar i Sverige

2022: 48

2021: 45

2020: 47

2019: 45

2018: 43

2017: 36

Källa: Polisen

En man som sköts under torsdagskvällen i Kristianstad har avlidit.

— Vi kan tyvärr inte säga mer än att han är i 20-årsåldern och vi har inga misstänkta i nuläget, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid region Syd.

Rekordsiffran: 48 dödsskjutningar i år

Enligt polisens statistik innebär det att 48 personer hittills har dödats i en skottlossning under 2022 och att Sverige redan nått en ny toppnivå vad gäller dödsskjutningar.

Tidigare i veckan konstaterade rikspolischef Anders Thornberg att den siffran troligtvis hinner stiga ytterligare innan året är slut.

— Det verkar som det kommer att slå rekord i år. Det innebär – om det fortsätter i samma takt – uppemot 60 dödsskjutningar, sade han till TT i tisdags.

Polisens tekniker på plats i Haninge söder om Stockholm där en man i 25-årsåldern sköts till döds den 25 augusti i år. Han blev dödsoffer nummer 47. Arkivbild.

Skottlossningar kan slå rekord

Även när det gäller antalet skottlossningar i stort syns än så länge en ökande trend under 2022. 

Antalet låg den 1 september i år på 273, att jämföra med 344 under hela 2021 och 379 under hela 2020. Om skjutningarna skulle fortsätta i samma takt resten av 2022 som hittills ser det ut att hamna över tidigare års totalsiffror.

— Det här kommer att fortsätta. Det handlar om att det är fler unga som tillkommer till de här gängen än de vi kan inkapacitera, sade Anders Thornberg.

Just nyrekryteringen är en av de viktigaste punkterna som den nya regeringen kommer att ha på bordet, menar polischefen när han får frågan om hur trenden ska brytas.

— Det viktigaste är att bryta rekryteringen, se till att man kan lyssna krypterat och att man kan komma åt brottsvinsterna på ett bättre sätt.

8 av 10 dödsskjutningar i kriminell miljö

En rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade förra våren visade att Sverige var det enda bland 22 jämförda länder i Europa med en ökande trend av dödliga skjutningar.

Tillfälliga uppgångar syns några år i ett fåtal länder, men inte i något fall rör det sig om en så tydlig ökning som den som flera år i rad skett i Sverige, enligt Brå. Den svenska uppgången gällande dödligt våld med skjutvapen började redan i mitten av 2000-talet, men ökningen tog ny fart 2013 och har sedan dess fortsatt upp.

Åtta av tio dödsskjutningar i Sverige äger rum i kriminell miljö, visade studien. Det är i princip enbart inom åldersgruppen 20–29-åringar som den svenska ökningen ägt rum.

En ros har lagts på golvet på köpcentrumet Emporia i Malmö, där en man dödades i en skottlossning den 19 augusti. Han blev 2022 års 45:e dödsoffer i en skjutning i Sverige. Arkivbild.
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.