Torsdag 1 Dec
Stockholm

Bred politisk uppslutning för iranska folket

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vid en manifestation för det iranska folket på Norrmalmstorg i Stockholm.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vid en manifestation för det iranska folket på Norrmalmstorg i Stockholm. Foto: TT

Protesterna mot regimen i Iran sprider sig över världen. På onsdagen arrangerades en demonstration i Stockholm där företrädare för de flesta riksdagspartierna deltog.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var stundtals en hätsk stämning på Norrmalmstorg när bland andra Annie Lööf (C), Ebba Busch (KD), Tobias Baudin (S) och Gunnar Strömmer (M) i korta anföranden visade sin solidaritet med det iranska folket.

Det som utlöst protesterna världen över är kurdiska Mahsa Zhina Aminis död. Hon greps av den iranska sedlighetspolisen, som ansåg att hon inte bar sin slöja på ett korrekt sätt. 22-åringen dog sedan i vad polisen hävdar var en hjärtattack.

"Stäng ambassaden", skanderade demonstranterna som vill se att Sverige markerar på ett kraftfullare sätt mot regimen.

Initiativtagare till demonstrationen var bland andra avgående socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som själv kom till Sverige från Iran som politisk flykting 1989 tillsammans med sin mor.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att hon inte kan föregå de pågående samtalen om regeringsbildningen, men att försäkrar att situationen i Iran "kommer att placeras högt upp på listan".

Störst bifall fick Vänsterpartiets ledare Nooshi Dagostar – även hon med rötter i Iran – när hon krävde att Sverige omedelbart ska kalla upp den iranske ambassadören till utrikesdepartementet och att iranska dissidenter ska få en fristad i Sverige.

— Vi och våra familjer har upplevt den iranska regeringens terrorvälde och vi står inte ut med att de har tagit detta fantastiska land och förvandlat det till ett terrorvälde, sade Dagostar.

En manifestation för det iranska folket på Norrmalmstorg i Stockholm.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.