Hackare kände inte till åtal

21-årige Philip har inte fått någon förhandsinformation om åtalet.


21-årige Philip Pettersson hackade sig in på rymdflygstyrelsen Nasa och it-företaget Cisco som 16-åring. Nu har han åtalats i USA, misstänkt för dataintrång under hackernamnet "Stakkato", som Nyheter24 tidigare skrivit om. Själv förnekar Pettersson att det är han som är "Stakkato".

– Jag är dömd i hovrätten och delaktig. Alla intrång var sammanflätade men jag är inte ”Stakkato”, säger han till Metro.

För var och en av åtalspunkterna är maxstraffet tio år i fängelse och 250 000 dollar i böter. Men Pettersson hävdar att han inte fått någon förhandsinformation om åtalet.

– Det är helt absurt, jag fick själv reda på det via Unt:s webbsajt i morse. Men jag kan inte säga att jag känner mig oroad, jag har svårt att se hur de ska kunna få mig utlämnad, säger han till UNT.

21-åringen friades vid Uppsala tingsrätt 2007, men dömdes till att betala stora skadeståndsbelopp och villkorlig dom i hovrätten. Det fanns ingen tung teknisk bevisning mot honom, men man ansåg ändå att en rad faktorer talade emot honom.

"Vi uppskattar ansträngningarna som gjorts av det amerikanska riksåklagarämbetet i det här fallet och kommer att ge dem vårt fortsatta stöd", uppgav Cisco i ett pressmeddelande, enligt The Wall Street Journal.

Dock erkänner Pettersson att han får en kick av att hacka sig in på datorer.

– Jag har hållit på med datorer i hela mitt liv och jag gled in på den banan. Det är helt klart en kick, menar han, enligt Metro.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!