Rättegångsteckning av den åtalade mannen under förhör i hovrätten i somras.
Rättegångsteckning av den åtalade mannen under förhör i hovrätten i somras. - Foto: TT

Malins mördare slipper återbetala skadestånd: "Problem"

Mannen som mördade Malin Lindström i Husum 1996 fick 295 000 kronor i skadestånd för att suttit häktad 1998, då han felaktigt friades. Trots att mannen nu har dömts för mordet slipper han betala tillbaka pengarna, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.


Bakgrund: Mordet på Malin Lindström

Den 23 november 1996 försvann 16-åriga Malin Lindström i Husum i Örnsköldsviks kommun.

22 maj 1997 hittades flickans kropp i ett skogsområde strax utanför Husum, i närheten av E4. Hon hade knivhuggits och utsatts för sexuellt våld.

Sommaren 1998 åtalades och dömdes en då 20-årig man av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet på Malin Lindström. I oktober samma år friades mannen av hovrätten, framförallt då det saknas teknisk bevisning som kunde knyta honom till brottet.

2020 kom ett nytt genombrott i utredningen då en ny analys lyckats få fram en dna-profil ur en spermafläck som hittats på flickans byxor. Den visade sig matcha med den tidigare friade mannen.

Våren 2022 beslutade Högsta domstolen att ärendet med anledning av den nya bevisningen skulle beviljas resning till nackdel för den nu 44-årige mannen och under sommaren hölls en ny förhandling i hovrätten för nedre Norrland.

Den 19 juli kom hovrättens dom, som dömer mannen till fem års fängelse för mord. Den 13 september meddelade Högsta domstolen att man nekar mannen prövningstillstånd.

Den som har suttit anhållen eller häktad men sedan inte dömts i domstol har rätt att ansöka om skadestånd för bland annat lidande eller förlorad arbetstid.

Det var precis vad Malin Lindström mördare gjorde efter att han i två omgångar satt häktad 1998, då han först dömdes i tingsrätten och sedan friades i hovrätten. 295 000 kronor fick han i ersättning för "sveda och värk", skriver SVT.

Våren 2022 beviljade Högsta domstolen resning i fallet, på grund av ny teknisk bevisning i form av dna, och i somras fälldes 44-åringen till slut för mordet.

Dömdes till fem års fängelse för mord

Vanligtvis hade ett återkrav på pengarna framställts, då han visade sig vara skyldig, men det går inte den här gången.

— Problemet är att det var en annan lag som gällde vid den tiden, och i den lagen finns ingen bestämmelse som gör ett återkrav möjligt, säger justitiekansler Mari Heidenborg till SVT.

Den 44-årige mannen dömdes i juli till fem års fängelse för mord.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!