Polischefen använde polisbilen som taxi till och från konsert.
Polischefen använde polisbilen som taxi till och från konsert. - Foto: Pexels/Fredrik Sandberg/TT

Polischef bad kollegor om skjuts – tog polisbil till och från konsert

En ledig polischef tog polisbil som taxi till och från en konsert i Sofiero. Mannen anmäldes sedan till en enhet där poliser kan misstänkas för brott.
– Våra radiobilar ska inte agera taxi, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg.


När polischefen och hans fru anlände till Helsingborgs centralstation för att sedan ta sig vidare till Sofiero, upptäckte de att det inte fanns några lediga taxibilar. Då ringde polischefen en kollega som var i tjänst och bad om skjuts.

Kollegan ställde upp och skickade därför ner en polisbil som hämtade upp polismannen och hans fru för vidare färd till Sofiero – där de skulle gå på konsert.

Polischefen sparade in taxikostnader

Efter konserten kontaktade polischefen återigen poliskollegiet och bad om skjuts hem. En resa på cirka två mil.

Sammanlagt åkte polismannen och hans fru drygt 2,5 mil, till och från konserten, med polisbil i stället för att ta allmänna kommuniktoner eller taxi. På sätt sparades det in 800 kronor jämfört med vad taxiresorna skulle ha kostat.

– Det är fel att använda polisbilar för att få skjuts när man är ledig, våra bilar ska användas för polisverksamhet, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg till tidningen.

Karim Ottosson skrev omedelbart en anmälan till den enhet som utreder fall där poliser själva kan misstänkas och utredas för brott.

Helsingborgspolisen blev tillrättavisade

Brottsutredningen ledde inte till åtal. Åklagare gjorde bedömningen att polischefen inte gjort sig skyldig till brott och menade att mannen agerat olämpligt men att det inte resulterar i några särskilda åtgärder mot honom.

Efter händelsen ska samtliga chefer inom polisen i Helsingborg påmints om att de inte får använda radiobilar i tjänst som privata taxis.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!