Kinesisk giftpaj såld i Sverige

- 13/10/2008, 19:58 -

Ett giftigt parti kinesisk chokladpaj har sålts och ätits upp i Sverige. (TT)

Ett parti kinesisk chokladpaj som i Holland visat sig innehålla giftet melamin har levererats till en grossist i Stockholm. I Kina har fyra spädbarn dött på grund av melamin.

Många av pajerna är sannolikt redan uppätna.

Vi har kontrollerat med företaget som tog emot det och de säger att hela partiet är sålt, säger Gunnar Söderholm, miljöchef vid Stockholms kommun, till TT.

Larmet rör produkten Cream Chocolate Pie. Pajen är tillverkad av Master Kong Dingyi international food corporation i staden Tianjin sydost om Peking i Kina. Partiet med den aktuella pajen har den 8 januari 2009 som bäst före-datum.

Den 7 oktober larmade holländska myndigheter om att ett test visat sig innehålla 4,5 milligram melamin per kilo hittats i chokladpajen. Gränsvärdet för melamin är 2,5 milligram per kilo.

Redan i somras Leveranslistor vid företaget där provet togs visar också att ett en del av samma parti sålts till ett företag i Stockholm. Partiet levererades till Sverige redan den 30 juni. Därför är mycket av pajen sannolikt redan uppäten. I Kina har fyra spädbarn dött och minst 47 000 barn insjuknat med njurskador i jätteskandalen med mjölk, mjölkpulver och andra mjölkprodukter som smittats med melamin. Statliga Livsmedelsverket larmades om partiet med chokladpaj via EU-systemet RASFF. Verket skickade det i sin tur vidare till Stockholms kommun, som har lokalt miljö- och hälsoansvar i livsmedelsfrågor. Enligt Gunnar Söderholm har företaget uppgivit att de bara köpt och sålt vidare en kartong av chokladpajen.Inget stort larm Livsmedelsverket nåddes av RASFF i fredags, men gick inte ut via medierna och slog på stora larmtrumman. Risken för att man ska bli dålig av den här produkten är rätt liten, då ska man vräka i sig. Halterna ska ju vara väldigt höga för att vara direkt farliga, säger Martin Lindblom, statsinspektör på Livsmedelsverket, till TT. Tidigare har svenska myndigheter konstaterat att det kinesiska godiset White rabbit, som också visat sig innehålla melamin, har sålts i Sverige.

Skrivet av: