Partiledare Jimmie Åkesson (SD) i samspråk med partikamraten och riksdagsledamoten Elsa Widding.
Partiledare Jimmie Åkesson (SD) i samspråk med partikamraten och riksdagsledamoten Elsa Widding. - Foto: TT

SD-ledamot: Klimatkris saknar stöd i vetenskap

Den nyinvalda SD-ledamoten Elsa Widding anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, säger hon i riksdagens talarstol.Inte bara oppositionen utan även statsministern reagerar.


— Det låter helt orimligt. Att det inte skulle finnas vetenskapligt stöd för klimatkrisen – det finns det visst det, säger Ulf Kristersson när han blir tillfrågad om vad en ledamot som ingår i hans regeringsunderlag säger om klimatförändringarna.

Men han säger sig inte vara bekymrad.

— Jag tycker att det är dumt att man säger saker som inte är korrekta, säger Kristersson men hänvisar vidare frågor till Widdings parti Sverigedemokraterna.

Elsa Widding valdes in i riksdagen i samband med valet och har nu gjort sitt första framträdande under en allmän debatt i riksdagens kammare.

"Saknar vetenskapligt stöd"

Under debatten säger hon att ordet kris bör användas med stor försiktighet och nämner samtidigt den energikris som Sverige nu befinner sig i.

— Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda.

Widding fortsatte sitt anförande:

— Fru talman, är det dåligt att starta upp ett oljekraftverk i Sverige? Självklart är det bra för dem som slipper frysa ihjäl i vinter, men hur ser klimatet på saken? Inte nödvändigtvis dåligt, sade hon.

Hon hävdade att man då slipper import av kolkraft som är värre för klimatet, får lägre transmissionsförluster och en större överföring från norr till söder av vattenkraft och vindkraft.

"Något positivt"

Hon erkänner att temperaturen stiger globalt och att värmeböljorna blir varmare.

— Men kylan blir också mindre kall vilket gör att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag, på totalen, om man kan prata i de ordalagen, så är det någonting positivt som har hänt.

Widding framförde, med hänvisning till FN:s klimatpanel IPCC, att om Sverige minskar sina utsläpp till noll så påverkar det bara den globala temperaturen med 0,0027 grader.

— Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, självklart med goda avsikter att påverka andra länder men våra ansträngningar kommer aldrig att kunna mätas som en temperaturpåverkan, det är bra att förstå det, säger hon.

Efter anförandet tog flera socialdemokratiska ledamöter och Miljöpartiets Elin Söderberg replik på Widding och uttryckte stark oro för det hon sagt.

— Det är bedrövligt, jag skäms. För 24 timmar sedan stod vi och lyssnade på Ulf Kristersson här i riksdagens kammare som talade vitt och brett om klimatarbetet och Parisavtalet, och här står vi 24 timmar senare och lyssnar på det största underlaget i regeringsunderlaget som rent ut sagt drar hela arbetet för att rädda vår planet i smutsen, säger S-ledamoten Markus Selin.

"Slut på religionen"

Han rekommenderade Widding att gå ut på Mynttorget utanför riksdagen på fredagar, där ungdomar brukar demonstrera för att politiker ska agera i klimatfrågan.

En annan som tog replik på Widding var tidigare EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) som undrade vad SD egentligen vill göra för att minska den globala uppvärmningen.

Elsa Widding svarade att det bästa man kan göra är att hjälpa fattiga länder att finansiera kolkraftverk med hög verkningsgrad eftersom kolkraftverk med låg verkningsgrad släpper ut mer svavel, kväve och koldioxid.

TT har sökt Elsa Widding.

Sverigedemokraternas nyinvalda riksdagsledamot Elsa Widding höll sitt första anförande i riksdagens kammare under onsdagen. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.