I kaffebryggaren frodas bakterier.
I kaffebryggaren frodas bakterier. - Foto: Heiko Junge/NTB/TT och Simon Rehnström/SvD/TT

Oväntade föremålet i ditt kök är smutsigare än en toalettsits

De allra flesta svenskar har en flitigt använd kaffebryggare hemma. Desto färre ser till att rengöra den med jämna mellanrum och det gör faktiskt maskinen till en riktig bakteriehärd.


Kaffe är för många en obligatorisk del av vardagen, oavsett om det konsumeras för att piggna till på morgonen eller för att avnjutas till lite fikabröd på eftermiddagen.

Kaffebryggaren har därför ofta en given plats i svenskarnas hem – men om man inte ser till att rengöra den kan det uppstå en riktig bakteriefest, visar det sig.

Här kan du läsa om den okända bakteriefällan i ditt sovrum.

Kaffebryggaren kan vara smutsigare än toalettsitsen

En studie genomförd av organisationen NSF International, där man undersökt bakteriemängden i olika rum och på olika föremål i 22 hem, visar nämligen att kaffebryggaren landar på en femte plats på listan med de saker som innehåller mest bakterier.

Allra mest bakterier innehöll disktrasan, diskhon, tandborsthållaren och husdjurens matskålar, men tätt därefter följde alltså kaffebryggaren – före toalettsitsen, vilket bland andra Washington Post rapporterat om.

Framförallt är det mögel och svamp som frodas i kaffebryggaren och det kan därför vara en god idé att rengöra den med viss regelbundenhet.

Läs om varför du inte ska dricka direkt ur en läskburk här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!