Läkaren opererade en kvinna helt i onödan då denne inte var uppmärksam nog på rätt information.
Läkaren opererade en kvinna helt i onödan då denne inte var uppmärksam nog på rätt information. - Foto: Claudio Bresciani/Jessica Gow/TT

Läkare hörde fel under fikapaus – opererade kvinna för cancer i onödan

En kvinna i 50-årsåldern genomgick en onödig canceroperation på Skånes universitetssjukhus – på grund av att läkaren hörde fel.


Kvinnan skulle genomgå en mindre operation av bisköldskörteln och låg nedsövd då två läkare upptäckte en missfärgad förändring som fick dem att misstänka cancer, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Läkarna skickade då vävnadsprov till patologen för snabb bedömning. Svaret kom snabbt, och just då tog läkarna en fikapaus. Beskedet: kvinnan hade inte cancer.

Men läkaren tolkade svaret som att kvinnan hade en lymfkörtel med metastas från sköldkörtelcancer. Läkarna gick därför in till den sövda kvinnan och opererade bort hela hennes sköldkörtel – i onödan.

Kvinnan godkände aldrig operationen

Kvinnan har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Hon kommer att behöva medicinera resten av sitt liv.

Sjukhuset menar i sin skrivelse till Ivo att kvinnan aldrig godkände operationen eftersom hon var sövd. Sjukhuset har anmält händelsen som en allvarlig vårdskada, skriver tidningen.

Läkaren hade inte "försäkrat sig om svaret"

Ivo konstaterar att läkaren inte har kontrollerat och "försäkrat sig om att svaret från patologen uppfattades korrekt", enligt HD.

I efterhand har sjukhuset upprättat tydligare rutiner för sin kommunikation.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!