Stockholm

"Jeopardy"-vinnande robot har lärt sig svenska

2011 tävlade, och vann, 'roboten' Watson i amerikanska 'Jeopardy'. Nu har Watson, som utvecklats till en mer generell artificiell intelligens (AI), lärt sig svenska. Arkivbild.
2011 tävlade, och vann, 'roboten' Watson i amerikanska 'Jeopardy'. Nu har Watson, som utvecklats till en mer generell artificiell intelligens (AI), lärt sig svenska. Arkivbild. Foto: TT

Den tidigare "Jeopardy"-vinnaren, "roboten" Watson, har lärt sig svenska. Men IBM:s artificiella intelligens (AI) är inte ensam om att försöka knäcka koden till världens språk.Som språk utvecklas kommer också AI att fortsätta utvecklas, säger Anna Kazakova Lindegren vid IBM.


För drygt tio år sedan, 2011, briljerade Watson – som ägs och utvecklas av IBM – i ett specialavsnitt av amerikanska "Jeopardy". Under två dagar utmanövrerade Watson två så kallade stormästare i frågesporten och kammade hem en prissumma på en miljon dollar.

Ett decennium senare har Watson utvecklats till något mycket mer och IBM:s AI-arbete kommit att omfatta en lång rad områden.

Nyanser och sammanfattningar

Enligt IBM har Watson lärt sig svenska på två år och även om "roboten" inte kan hålla ett samtal på svenska så kan den sammanfatta stora mängder text.

— Watson kan uppfatta nyanser i språket. Inte bara vad som beskrivs utan hur det beskrivs, säger Anna Kazakova Lindegren, IBM-Tech Lead för Watson på svenska.

Tanken är att tekniken ska kunna användas för att sammanfatta stora mängder text, i stället för att ägna timmar åt att läsa igenom rad efter rad kan Watson ta fram essensen av materialet på ett ögonblick.

Populärt område

Watson, och i förlängningen IBM, är dock inte ensamma om att vilja kartlägga och låta AI lära sig världens alla språk. Google arbetar med en AI som ska kunna "prata" världens 1 000 största språk, rapporterar The Verge. Användningsområdet kan vara alltifrån textning av Youtube-videor till robotstyrning, matematiklösningar eller översättningar.

Även Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp) jobbar med en AI som har det otroligt ambitiösa målet att helt eliminera språkbarriärer och realtidsöversätta alla språk – exempelvis i det så kallade Metaverse.

— Förmågan att kommunicera med vem som helst på vilket språk som helst, det är en superkraft som människor har drömt om sedan urminnes tider. Och AI kommer att leverera det inom vår livstid, sade Metas vd Mark Zuckerberg när satsningen lanserades.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.