Många unga utanför a-kassan

"Det är förfärande."


Hälften av alla unga står utanför a-kassan, visar en undersökning från TCO.

–Siffrorna är förfärande, anser förbundsordföranden Sture Nordh.

Mest drabbade är unga mellan 18 och 35 år där varannan står utanför a-kassan. Totalt gäller det var tredje person, enligt en enkät från fackförbundet TCO, uppger SVT:s Rapport.

En orsak till att så många unga står utanför arbetslöshetskassan är enligt Sture Nordh att många yngre har kortare deltidsjobb.

–I och med de tuffare reglerna som finns för a-kassan är det mycket svårare att få rätt till ersättning. Och då avstår man ifrån att bli medlem eftersom avgiften är så himla hög.

–Men om det funkade i högkonjunkturen då det gick att hitta jobb är det förfärande nu - det betyder att jättemånga faktiskt står utanför försäkringsskydd helt och hållet, säger han till TT.

Sture Nordh anser att det behövs regler som gör det lättare att bli medlem.

Dagens regler är gjorda för högkonjunktur. Fler tvingas arbeta deltid och korta jobb och det ska kvalificera för medlemskap.

Han tycker också att det är för dyrt med a-kassan och vill ha ett maxtak och han vill höja taket till arbetslöshetsförsäkringen. Att ha ett tak på 18 600 kronor för heltid - vilket innebär cirka 15 000 före skatt - är orimligt lågt, anser han.

Sture Nordh uppmanar unga som står utanför a-kassan att ta reda på reglerna som gäller.

–Har du en chans att omfattas - gå med även om avgiften är hög. Då får vi gemensamt slåss för att avgiften ska sänkas, säger han.

I TCO:s enkät omfattades 2 100 personer i åldrarna 18-64 år. Bland personer som inte hade gått gymnasiet var knappt fyra av tio medlemmar i en a-kassa. Av undersökningen framgick det enligt Rapport att majoriteten anser att det är viktigare att utbetalningen varar längre än att ersättningen höjs.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!