Oppositionen sågar vårproppen

De hårda orden haglar över finansminister i dagens debatt om vårproppen.


"Tunn och innehållslös", anser mp. Klassklyftorna ökar, tycker v. Finansministern har tappat greppet, hävdar s. Regeringens ekonomiska vårproposition faller inte oppositionen på läppen.

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros anser att regeringen försöker vilseleda när det gäller arbetsmarknadspolitiken och säger att finansminister Anders Borg har "tappat greppet".

– Den otrygghetschock regeringen genomfört sedan 2006 driver nu på den ekonomiska nedgången och ökar arbetslösheten. Du bär ett personligt ansvar för detta, sade socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros till finansminister Anders Borg under den ekonomiska debatten i riksdagen i dag.

– Vi ser nu en finansminister som tappat greppet, sade Östros.

Själva vill socialdemokraterna se breda investeringspaket för ökat byggande, renoveringar och i välfärden, samt "återställd trygghet" i a-kassan, bland annat. På frågan hur detta ska finansieras säger Östros att partiet säger "nej till ofinansierade skattesänkningar för höginkomsttagare".

Miljöpartiets Mikaela Valtersson kritiserade vårpropositionen för att vara förvånansvärt tunn och innehållslös. Hon ifrågasatte om regeringen verkligen föreslår en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Vänsterpartiets Ulla Andersson efterlyste en svensk strategi för krisen, samtidigt som hon kritiserade regeringen för att klassklyftorna i Sverige ökat med regeringens politik.

Finansministern kritiserar å sin sida oppositionens politik.

– Det är en fundamentalt splittrad opposition som låter sedelpressarna jobba i tevesofforna. Alltid mer, aldrig nog, alltid mer, aldrig ansvar, sade Borg och varnade för att oppositionens politik undergräver förtroendet för svensk ekonomi.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin efterlyser betydligt större satsningar på utbildning medan LO:s chefekonom Lena Westerlund efterlyser rejäla satsningar på kommunerna som skulle kunna skapa större tillförsikt.

TCO:s ordförande Sture Nordh anser att en lågbudgetprofil präglar arbetsmarknadssatsningarna i vårpropositionen. TCO efterlyser mer av allt, som bättre åtgärder, mer krispengar och en förstärkt a-kassa.

Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, tycker att regeringen faller in i bidragstänkande med förslagen i vårpropositionen.

– Regeringen faller tillbaka i bidragslinjen, arbets- och investeringslinjen är ett minne blott. Huvudpunkterna är en kraftig ökning av bidragen till kommunerna och till arbetsmarknadspolitiken men offensiva satsningar som tidigareläggning av investeringar uteblir, säger Fölster till TT.

Företagarförbundet anser att regeringen satsar för lite på att rädda de jobb som fortfarande finns och för mycket på arbetsmarknadsåtgärder och hade helst av allt önskat en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.