Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kassan varnar för nya förseningar

Nyheter | 27/01/2009 16:28

Under januari och februari vågar kassan inte lova fyra veckors handläggningstid.

Försäkringskassan flaggar nu för att nya förseningar i handläggningen av tillfällig föräldrapenning kan drabba sökande.

Under januari och februari vågar kassan inte lova maximalt fyra veckors handläggningstid, utan anger i stället den tiden till mellan fyra och sex veckor.

– Det är vad vi hade i januari, och vad vi räknar med i februari. Sedan räknar vi med att det ska gå på fyra veckor. Det är extrema toppar nu. De flesta får sina pengar inom fyra veckor, men det kan ta upp till sex veckor, säger Staffan Karlsson, Försäkringskassans biträdande presschef.

Ansökningar om tillfällig föräldrapenning är traditionellt många fler just månaderna efter jul.

Inför dagens debatt i riksdagen om Försäkringskassans förseningar föreslår Miljöpartiet att de som får pengar för sent från Försäkringskassan ska få ränta på pengarna.

"Om ränta ska få tas ut av Försäkringskassan vid återkrav är det också rimligt att Försäkringskassan å sin sida ska ha skyldighet att betala ränta till enskilda när dessa har drabbats av försenade utbetalningar på grund av bristande handläggning hos Försäkringskassan", skriver Gunvor G Ericson, riksdagsledamot för Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

Men Försäkringskassans handläggningstider är i dag "historiskt korta", säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) till TT inför eftermiddagens riksdagsdebatt.

– Jag är naturligtvis inte nöjd med att handläggningstiderna varit så långa och att människor utsatts för en sådan ekonomisk press som många har gjort. Så får det inte gå till. Det finns fortfarande dem som väntar på sina pengar, men handläggningstiderna är nu historiskt korta, säger ministern.

Siffror som socialdepartementet tagit fram visar att när det var som värst under 2008 klarade Försäkringskassan inte av att handlägga mer än lite drygt hälften av nya ansökningar om sjukpenning och föräldrapenning inom 30 dagar.

När det gäller bostadstillägg för pensionärer - där ensamstående pensionärer beroende på inkomst kan ansöka om maximalt 4 650 kronor i månaden - klarades enbart 17 procent av handläggningarna inom måltiden 30 dagar.

Men under hösten och vintern har handläggningstiderna kortats dramatiskt, enligt departementet. I december klarades 89 procent av inom 30 dagar för sjukpenningsansökningar, 86 procent för föräldrapenning, och 96 procent för bostadstillägg för pensionärer.

Under 2005 låg helårssiffrorna för de tre kategorierna på mellan 70 och lite drygt 80 procent, enligt redovisningen.

Försäkringskassans styrelse har aviserat att den på onsdag kommer att hemställa om en extra miljard i budget för 2009 hos regeringen. Socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson är fortfarande frågande inför hur det stora underskottet uppkommit.

– Det undrar jag också. I oktober lät det överkomligt, vad som hänt hoppas jag få klart för mig i morgon.

Skrivet av: