Stockholm

Danstillståndet kan vara inne på sista valsen

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att det pågår
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att det pågår. Foto: TT

Förbudet mot att ordna dans utan tillstånd kan, efter många om och men, vara på väg bort eller mjukas upp. Ett lagförslag är på gång i regeringskansliet, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).


— Om jag fick välja en lag som borde tas bort är det den om danstillståndet. Men det pågår ett lagstiftningsarbete och det kommer nog landa ganska snart, säger Strömmer till Kulturnyheterna i SVT.

Han går inte in på om det ska avskaffas helt. Inte heller när ett förslag kan skickas till riksdagen.

Det har sagts förr, från politiskt håll, att det snart halvsekelgamla förbudet mot att anordna dans utan tillstånd ska tas bort eller ändras. Riksdagen begärde ett förslag om att ta bort det för sex år sedan och en utredning föreslog 2018 att det åtminstone borde ändras. Sedan avstannade arbetet i samband med pandemin.

Bestämmelsen finns i ordningslagen i delen om tillstånd för att ordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det handlar förutom om dans på krogen eller på allmän plats också om arrangemang som marknader, tivolin eller motortävlingar. En del av det handlar om säkerhet.

Att dans finns med har sin grund, enligt Kulturnyheterna, i 1950-talets syn på dansbanor som ett elände som förledde ungdomen in på sådant som sex, alkohol och upplösning av familjen.

Ytterst kan en krog som tillåter dans utan att ha papper på det få sitt alkoholtillstånd ifrågasatt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.