Stockholm

Barn dog av syrebrist efter sjukhusets bristande riskbedömning

I en anmälan till Ivo pekar regionen bland annat på att bristande riskbedömning kan ha bidragit till den tragiska utgången.
I en anmälan till Ivo pekar regionen bland annat på att bristande riskbedömning kan ha bidragit till den tragiska utgången. Foto: Johan Nilsson/Christine Olsson/TT

I samband med förlossningen drabbades ett barn i livmodern av syrebrist och avled på ett sjukhus i Kronobergs län efter att förlossningsjouren inte varit informerade om kvinnans ankomst till sjukhuset.


Läs mer

Den gravida kvinnan hade fått en blödning i hemmet och uppmanades att ta sig till sjukhuset i privat bil. Enligt anmälan var det kanske inte fel beslut, men om kvinnan kommit till sjukhuset med ambulans hade mottagandet blivit ett annat på sjukhuset.

Nu möttes hon av barnmorskor och förlossningsjouren var inte informerad om att hon var på väg, vilket fördröjde en helhetsbedömning. 

Aktiv handläggning hade kunnat påverka tragiska utfallet

Utredningen har visat att det sedan fanns flera brister i samverkan mellan olika yrkesgrupper på sjukhuset.

Kliniken har tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för att något liknande ska hända igen.

En korrekt riskbedömning, en ökad övervakning och en mer aktiv handläggning hade kunnat påverka det tragiska utfallet, skriver Region Kronoberg i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.