I en anmälan till Ivo pekar regionen bland annat på att bristande riskbedömning kan ha bidragit till den tragiska utgången.
I en anmälan till Ivo pekar regionen bland annat på att bristande riskbedömning kan ha bidragit till den tragiska utgången. - Foto: Johan Nilsson/Christine Olsson/TT

Barn dog av syrebrist efter sjukhusets bristande riskbedömning

I samband med förlossningen drabbades ett barn i livmodern av syrebrist och avled på ett sjukhus i Kronobergs län efter att förlossningsjouren inte varit informerade om kvinnans ankomst till sjukhuset.


Den gravida kvinnan hade fått en blödning i hemmet och uppmanades att ta sig till sjukhuset i privat bil. Enligt anmälan var det kanske inte fel beslut, men om kvinnan kommit till sjukhuset med ambulans hade mottagandet blivit ett annat på sjukhuset.

Nu möttes hon av barnmorskor och förlossningsjouren var inte informerad om att hon var på väg, vilket fördröjde en helhetsbedömning. 

Aktiv handläggning hade kunnat påverka tragiska utfallet

Utredningen har visat att det sedan fanns flera brister i samverkan mellan olika yrkesgrupper på sjukhuset.

Kliniken har tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för att något liknande ska hända igen.

En korrekt riskbedömning, en ökad övervakning och en mer aktiv handläggning hade kunnat påverka det tragiska utfallet, skriver Region Kronoberg i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.