Under helgen hålls en fullbokad tantrafestival i Stockholm. Arkivbild.
Under helgen hålls en fullbokad tantrafestival i Stockholm. Arkivbild. - Foto: TT

Hårt tryck på tantrafestival: "Fullbokat"

Hundratals människor samlas i helgen på en fullbokad tantrafestival i Stockholm.Grundaren Sanna Björkebaum tror att tantra, precis som yoga, håller på att bli mer normaliserat.Att det inte är någonting som man blir rädd för längre, säger hon.


Sommaren 2021 var tantra på allas läppar. Anledningen? Tantrafestivalen i Molkom i Värmland blev ett superspridarevent under pandemin.

Minst hundra personer som besökt festivalen blev sjuka – och landsgränsen mot Norge stängdes på grund av smittan.

Intresse efter uppståndelsen

Men all reklam är bra reklam, brukar det ju ibland heta. När festivalen var tillbaka sommaren 2022 vittnade arrangören om ett ökat intresse, som de trodde kunde bero på all uppståndelse året innan.

500 deltagare, 50 workshops och 40 lärare. Så sammanfattas den här helgens tantrafestival, som drar i gång under fredagen och håller till i en konferenslokal i Liljeholmen i södra Stockholm.

Arrangemanget i Stockholm är det sjätte i ordningen. Alla utom en festival har sålt slut.

— Ursprungligen är tantra en andlig praktik likt yogan. Men under de senare åren i vårt moderna samhälle handlar det mycket om sexuell hälsa och relationshälsa, sammanfattar grundaren och arrangören Sanna Björkebaum.

Sanna Björkebaum märker av ett ökat intresse för tantra. Men hon tror inte att det beror på uppmärksamheten kring tantrafestivalen i Molkom 2021.

Inre välmående

I stället lyfter hon fram ett ökat intresse för personlig utveckling, yoga och att människor vill ta hand om sitt inre välmående, sina relationer och sin sexualitet.

Under helgens festival varvas föreläsningar, terapeutiskt arbete, yoga och andningsövningar med att möta andra i djupare närvaro.

TT: Kopplingen till sex är något som en del kanske hakar upp sig på när det gäller tantra. Hur skulle du beskriva den kopplingen?

— Jo, men en av våra delar är absolut en hälsosam sexuell undervisning som vi tycker saknas i samhället i dag.

Sanna Björkebaum tror att tantran är på väg att bli mer normaliserad, och gå samma väg som yogan har gjort.

— Att det inte är konstigt längre. Att det inte är någonting som man inte vet vad det är och blir rädd för längre, säger hon.

TT
/
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.