Brandbilar kameraövervakas

Räddningstjänsten vill att brandbilarna ska utrustas med övervakningskamera sedan ungdomar i Rosengård i Malmö startat en serie av attacker mot utryckande brandmän.


MALMÖ. Brandmän attackeras mitt i utryckning. Räddningstjänsten har ryckt ut vid brandlarm för att sedan komma till platsen och upptäcka att det inte brinner. De möts av stenkastande ungdomar och glåpord.

– Om de som kastar sten vet att det finns en kamera på bilen kan det fungera förebyggande, säger Attilla Jensen, chef för räddningstjänstens distrikt Jägersro.

Malmöstadsdelen Rosengård har drabbats av mycket oroligheter. Konflikten ligger en bit tillbaka i tiden sedan en moské brann ner och brandmännen ansågs varit passiva vid utryckningen. Det hela har slutat med att många brandmän känt sig otrygga och oförmögna att utföra sitt arbete.

– Om vi kan vidta åtgärder för personalen som gör att de känner sig tryggare när de åker ut på larm så är det värt att pröva, säger Attilla Jensen.

Det är nu upp till Länsstyrelsen att besluta om brandbilarna kommer utrustas med övervakningskameror, rapporterar Sveriges Radio Malmö.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Støre möblerar om i regeringen

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.