Årets första riktiga snöfall har dragit in över stora delar av Sverige i helgen, och snöandet fortsätter.
Årets första riktiga snöfall har dragit in över stora delar av Sverige i helgen, och snöandet fortsätter. - Foto: Janerik Henriksson/TT,

Fortsatt snöigt – fler varningar väntas

Snön fortsätter att falla över stora delar av framför allt södra halvan av Sverige. Den kan på sina håll ställa till med problem, och under söndagen och måndagen räknar SMHI med att fler varningar utfärdas.


Vid 03-tiden har SMHI en orange varning utfärdad i sydöstra Skåne, och gula varningar i Öland, Gotland, delar av Västra Götaland och ett område från söder om Valdemarsvik upp till Skutskär.

Hittills faller snön ungefär som prognosen. I Falsterbo hade det vid 03-tiden fallit två millimeter nederbörd, vilket brukar motsvarar ett par centimeter. Detsamma gäller på Öland.

Olika snömängder

Men det är svårt att beskriva snöovädret med de stora penseldragen, då snön under lördagen fallit fläckvis.

— Det kom en halvmeter i Oskarshamn, och två–tre decimeter på flera håll, men det är också många platser där det inte kommit någon snö alls, säger Kristin Hallberg, meteorolog på SMHI.

I de sydvästra delarna av sjöarna Vänern och Vättern kan det komma en hel del snö.

— I den här nordostliga vinden så får vi lite snökanonseffekt, säger Hallberg.

Bekymmersamt i Stockholm

Mer snö är att vänta under söndagen och även måndagen.

— Snöfallet kommer att avancera norrut och under eftermiddagen på söndagen väntas det nå upp över Gävleborgsområdet, säger hon.

Från söndagskvällen och måndagsmorgonen väntas det ett nytt stråk som sträcker sig från Östergötland i en båge mot Dalsland.

— I det området väntar jag mig någon form av gul varning, säger Hallberg.

Relativt kraftigt snöfall väntas också över huvudstadsområdet.

— Det kan bli besvärligt väglag med ganska mycket snö i Stockholmsområdet under måndagsdygnet. Där kan det bli varningar, säger hon.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.