Valdeltagandet i 2022 års val sjönk i alla kommuner utom två. Arkivbild.
Valdeltagandet i 2022 års val sjönk i alla kommuner utom två. Arkivbild. - Foto: TT

Valdeltagandet sjönk i alla kommuner utom två

Valdeltagandet i årets val sjönk i alla kommuner utom två.Mest sjönk det i kommuner där valdeltagandet redan var lågt, visar färska siffror från statistikmyndigheten SCB.


Totalt blev valdeltagande i årets riksdagsval 84,2 procent, en minskning med 3 procentenheter. I valen till kommun- och regionfullmäktige sjönk det än mer, med 3,5 procentenheter vardera och landade på 80,5 procent.

Mest sjönk valdeltagandet i Södertälje med 7,0 procent till 70,6 procent, följt av Järfälla och Botkyrka med 6,9 procent.

Bara i två kommuner ökade valdeltagandet, i Sorsele +0,5 till 81,3 procent och i Sotenäs med 0,1 procent till 88,3.

Valdeltagandet 2022 är det lägsta sedan 2006, enligt SCB. Tidigare har det ökat i varje riksdagsval sedan 2002, inklusive val till kommun- och regionfullmäktige.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

1 timme sedan
Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

1 timme sedan
Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

1 timme sedan
En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.