Centerpartiet vill sänka literpriset på drivmedel för de som bor på landsbygden.
Centerpartiet vill sänka literpriset på drivmedel för de som bor på landsbygden. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Fredrik Persson/TT

Förslaget: Sänk drivmedelspriset med tre kronor litern för landsbygdsbor

Centerpartiet vill sänka priset på drivmedel med tre kronor litern för boende på landsbygden. Men partiet vill inte ha kvar den högre pandeminivån i a-kassan. Förslagen finns med i partiets alternativ till regeringens budget för nästa år.


Den ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl presenterar det som han kallar ett grönt och liberalt alternativ till regeringens förslag.

— Vi satsar fullt ur på att ge konkreta svar till landets landsbygdsbor och för att minska de regionala klyftorna, säger Ådahl på en pressträff.

Centerpartiet föreslår att de generella statsbidragen till kommuner och regioner höjs med tio miljarder nästa år, fyra mer än vad regeringen har föreslagit.

För att minska arbetslösheten vill partiet sänka arbetsavgifterna med tolv procentenheter för företag som anställer unga, en satsning som kostar 3,6 miljarder kronor.

Prissänkning på drivmedel för de på landsbygden

Men det förslag som kostar mest är en nedsättning av drivmedelspriserna vid pump med tre kronor per liter.

— Det ska gälla alla som bor på landsbygden, säger Ådahl och tillägger att det ska gälla oavsett om bilen går på bensin, diesel eller biodrivmedel.

— Det är ett kraftfullt förslag, hävdar Ådahl.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Anhöriga släppta efter markmord

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

1 timme sedan
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.